Wejście w nowy rok to czas wielkich nadziei – na spełnienie marzeń, przyjemne niespodzianki od losu, na zmianę...
Bez miodu nie ma świąt! Przepisy na najsłodsze i najzdrowsze święta
Jeśli miód ma mieć zastosowanie w kuchni, to tylko w słodkich wypiekach – jeśli też tak myślisz, to czytaj dalej! Zdziwienie gwarantowane?.
Najlepszy przepis na świąteczny bigos
Przepisów na bigos jest pewnie tyle, ile rodzin w Polsce. Poszczególne garnki różnią się między sobą rodzajem kapusty, mięsa, stosowanymi przyprawami i dodatkami, a nawet przebiegiem gotowania. Niezależnie od tego, jaki jest Twój popisowy przepis na bigos, może on być smaczniejszy, jeśli dodasz do niego miód. Jakie proporcje? Na kilogram kiszonej kapusty dajemy trzy łyżki miodu. Jaki miód się tu sprawdzi? Proponujemy miód rzepakowy. Kiedy dodajemy miód? Na końcu. Tak, to oznacza gotowanie miodu i pozbawienie go cennych właściwości. Smak i aromat miodu jednak pozostaje i doskonale komponuje się z bigosem. Zdecydowanie przewyższa pod tym względem zwykły cukier, który możecie znaleźć w wielu przepisach. Miód daje jednak znacznie więcej niż tylko słodkość – podkręca smak i aromat. Spróbujcie bigosu z miodem – nie będziecie żałować!
Śledź w miodzie – to będzie przebój tych świąt
Śledzie po kaszubsku i po żydowsku to standard na świątecznym stole, ale w tym roku zachęcamy do pewnych eksperymentów. Po pierwsze: jeśli masz ulubione śledzie (te po żydowsku nadają się eksperymentu idealnie), spróbuj dodać do nich odrobinę miodu – np. pół łyżeczki. W niektórych przepisach znajdują się już słodkie dodatki, takie jak rodzynki, inne zalecają dodanie cukru. Szczególnie to ostatnie odradzamy – cukier jest po prostu słodki, a miód fantastycznie podbija smak śledzi. Tych „na ostro” i „na słono” również! A dla tych, którzy niczego się nie boją, mamy przepis na śledzia w miodzie. Uwierzcie: do tej ryby idealnie pasuje słodki smak, szczególnie, jeśli niesie ze sobą cudowne nuty – ich gwarantem może być np. zastosowanie miodu wielokwiatowego.
Jak zrobić śledzie w miodzie? Potrzebne są 4 spore filety śledziowe (solone), 4 cebule i po 2 łyżki: przecieru pomidorowego, octu i miodu. Do tego oliwa (pół szklanki) oraz sól i pieprz. Przepis jest prosty: śledzie moczymy, a cebulę podduszamy na połowie oliwy. Kiedy będzie gotowa, dodajemy resztę oliwy i wszystkie dodatki. Kiedy cebula z dodatkami wystygnie, mieszamy ją z pokrojonymi śledziami i odstawiamy do lodówki, żeby się przegryzało. Będzie pysznie!
Szybkie wypieki na Święta – z miodem jeszcze lepsze!
Był bigos i śledzie, czas na deser – bo i tu czasem może kogoś skusić, żeby wsypać biały cukier, skoro tak jest w przepisie. Błąd! W święta szczególnie sprawdzają się korzenne nuty w smaku i zapachu, a do takich właśnie idealnie pasuje miód. Jeśli wypieki nie są Twoją mocną stroną, mamy do polecenia sprawdzony przepis na pierniczki od niezastąpionej Ania Gotuje. Możesz je upiec nawet w ostatniej chwili, nie muszę leżakować. Ania nie precyzuje, jaki miód się sprawdzi: my polecamy miód rzepakowy. Dodamy też małą radę dotyczącą przechowywania pierniczków: bardzo dobrze sprawdza się metalowa puszka z kawałkiem jabłka lub chleba (te kawałki trzeba często wymieniać, bo kluczowe znaczenie ma ich wilgotność). Smaczne i chrupiące pierniczki jeszcze długo po świętach – za to je kochamy!
Idealny kompot z suszu, a może grzane wino?
Na świątecznym stole jest miejsce nie tylko na jedzenie – a skoro o napojach, to znowu warto wspomnieć o miodzie. Kompot z suszu, świąteczny klasyk, najczęściej jest słodzony, ale bardzo często przepisy zalecają po prostu cukier – błąd! Suszone owoce, szczególnie wędzone śliwki, które sprawiają, że kompot staje się najsmaczniejszy na świecie, doskonale dogadują się z miodem. To przecież nie tylko słodzidło, to też cenna przyprawa! Jeśli raz zrobicie z miodem, zapomnicie o cukrze, dajemy słowo. Polecamy sięgnięcie po miód rzepakowy, ale wielokwiatowy też się doskonale sprawdzi. Znamy rodziny, w których stawia się na zdecydowane smaki i kompot podkręcany jest miodem spadziowym – smakuje wybornie! Co jeszcze warto wypić w święta? Proponujemy grzane wino: na czerwonym winie, z owocami cytrusowymi, goździkami i cynamonem oraz – tak, dobrze zgadliście – miodem. To proste: miód po prostu doskonale do tego pasuje. Jaki? Rzepakowy.
Czy na święta warto zamówić kilka słoiczków miodu? Naszym zdaniem to obowiązkowe zakupy, szczególnie, jeśli zamówicie naturalny miód z rodzinnej pasieki! A jak tylko dotrze do Was paczka (czyli błyskawicznie), pamiętajcie, żeby dodawać miód hojnie do wszystkiego. Na pewno nie pożałujecie!
Słodkich Świąt!
Zostaw komentarz