Miód do chleba

Miód idealny na kanapkę
Miód jest świetnym dodatkiem do pieczywa. Sprawdź nasze propozycje wyjątkowych miodów smakowych, które świetnie komponują się z chlebem i innego rodzaju wypiekami. Perłowy rzepakowy, perłowy z maliną, perłowy z truskawką czy perłowy z porzeczką, to wyróżniające się miody zarówno ze względu na swoją konsystencję (dzięki procesowi kremowania jest maślana), jak i smak. Połączenie owoców z delikatną słodyczą miodu rzepakowego to coś, co pokochasz od pierwszego skosztowania.
Kromka świeżego, ulubionego chleba z pobliskiej piekarni w towarzystwie miodu o kremowej konsystencji to pomysł na idealne śniadanie, bądź zdrową przekąskę w ciągu dnia. Już nie musisz wybierać pomiędzy płynnym miodem zakupionym w dyskoncie spożywczym, a tym twardym prosto od pszczelarza, który zgodnie z prawdą stwierdził, że prawdziwy miód musi się krystalizować. Wybierz nasze kremowane miody na kanapki i raz na zawsze zapomnij o rozgrzewaniu miodu na kuchence.
Kremowany miód na kanapki - jak go uzyskać?
Rozgrzany, płynny miód to niekiedy produkt pozbawiony swych drogocennych wartości odżywczych. Przy braku należytej ostrożności i przekroczeniu bezpiecznej temperatury 40 stopni, dochodzi do nieodwracalnej utraty zawartych w miodzie olejków eterycznych i naturalnych substancji aromatycznych, które mają bezpośredni wpływ na nasze doznania zapachowe i smakowe.
Miód w postaci skrystalizowanej nie nadaje się natomiast do rozsmarowywania - porównanie go do kostki masła wyciągniętej z lodówki byłoby jak najbardziej trafne, z tą tylko różnicą, że masło po kilkunastu minutach chętnie będzie układało się na świeżej bułce, a miód niestety nie. Jeśli jednak trafisz na twardy miód, przeczytaj nasz artykuł z bazy wiedzy: „Jak rozpuścić miód”. Przedstawiliśmy tam nasze sposoby na dekrystalizację w warunkach domowych.
Idealny dodatek do każdego pieczywa!
Chleb jasny, ziarnisty, placuszki owsiane bądź mączne, a także gofry i naleśniki – praktycznie każdy Twój wyrób własny, bądź ten pochodzący z osiedlowego sklepiku będzie dobrą bazą dla warstwy maślanego miodu o barwie białej, bądź owocowej. Nie zwlekaj więc i wybierz ten który przemawia do Ciebie najbardziej.