Miód na kanapki - słodki dodatek do pieczywa | Sklep Miody Wowka

Miód do chleba

Miód idealny na kanapkę

Miód jest świetnym dodatkiem do pieczywa. Sprawdź nasze propozycje wyjątkowych miodów smakowych, które świetnie komponują się z chlebem i innego rodzaju wypiekami. Perłowy rzepakowy, perłowy z maliną, perłowy z truskawką czy perłowy z porzeczką, to wyróżniające się miody zarówno ze względu na swoją konsystencję (dzięki procesowi kremowania jest maślana), jak i smak. Połączenie owoców z delikatną słodyczą miodu rzepakowego to coś, co pokochasz od pierwszego skosztowania.

Aktywne filtry

  • Perłowy Rzepakowy

    42,90 zł

    Perłowy rzepakowy - to jeden z najpopularniejszych rodzajów polskich miodów. Doceniany przede wszystkim za delikatną słodycz i ogrom właściwości zdrowotnych. Przez pszczoły zbierany jest jako jeden z pierwszych po zimie, najczęściej w maju, kiedy na polach zaczyna kwitnąć rzepak. Tego niesamowitego, żółtego koloru kwiatów nie da się przeoczyć! Po otwarciu słoika wyczuwalny jest ich zapach, a sam smak miodu opisywany jest jako słodki i łagodny, ale z subtelną domieszką goryczy. 

  • Perłowy z porzeczkami

    42,90 zł

    Niezwykłe zestawienie naturalnego suszu owoców czarnej porzeczki z miodem rzepakowym. Kwaśny smak porzeczki przełamuje słodycz miodu, nadając mu osobliwego charakteru, niesamowitego smaku i przepięknego różowego koloru. 

  • Perłowy z malinami

    42,90 zł

    Perłowy z maliną to naturalny, maślany miód, którego podstawą jest miód rzepakowy. Po dodaniu do niego suszu czerwono-różowych owoców malin powstał niezwykły miód wyróżniający się przepięknym kolorem, niesamowitym owocowym aromatem i słodyczą - kojarzoną z tymi soczystymi, drobnymi pestkowcami.

  • Zestaw testowy

    54,90 zł

    Miodowy zestaw testowy w nowym opakowaniu i smakach. Eleganckie pudełko zawierające 9 słoiczków o pojemności 30g w różnych smakach. Idealnie nadaje się na prezent lub jako próbnik dla osób nieznających jeszcze swoich preferencji odnośnie konkretnego smaku miodu.

Kromka świeżego, ulubionego chleba z pobliskiej piekarni w towarzystwie miodu o kremowej konsystencji to pomysł na idealne śniadanie, bądź zdrową przekąskę w ciągu dnia. Już nie musisz wybierać pomiędzy płynnym miodem zakupionym w dyskoncie spożywczym, a tym twardym prosto od pszczelarza, który zgodnie z prawdą stwierdził, że prawdziwy miód musi się krystalizować. Wybierz nasze kremowane miody na kanapki i raz na zawsze zapomnij o rozgrzewaniu miodu na kuchence.

Kremowany miód na kanapki - jak go uzyskać?

Rozgrzany, płynny miód to niekiedy produkt pozbawiony swych drogocennych wartości odżywczych. Przy braku należytej ostrożności i przekroczeniu bezpiecznej temperatury 40 stopni, dochodzi do nieodwracalnej utraty zawartych w miodzie olejków eterycznych i naturalnych substancji aromatycznych, które mają bezpośredni wpływ na nasze doznania zapachowe i smakowe.

Miód w postaci skrystalizowanej nie nadaje się natomiast do rozsmarowywania - porównanie go do kostki masła wyciągniętej z lodówki byłoby jak najbardziej trafne, z tą tylko różnicą, że masło po kilkunastu minutach chętnie będzie układało się na świeżej bułce, a miód niestety nie. Jeśli jednak trafisz na twardy miód, przeczytaj nasz artykuł z bazy wiedzy: „Jak rozpuścić miód”. Przedstawiliśmy tam nasze sposoby na dekrystalizację w warunkach domowych.

Idealny dodatek do każdego pieczywa!

Chleb jasny, ziarnisty, placuszki owsiane bądź mączne, a także gofry i naleśniki – praktycznie każdy Twój wyrób własny, bądź ten pochodzący z osiedlowego sklepiku będzie dobrą bazą dla warstwy maślanego miodu o barwie białej, bądź owocowej. Nie zwlekaj więc i wybierz ten który przemawia do Ciebie najbardziej.