Blog navigation

Najnowsze na blogu

Latest posts

  • Jak powstaje miód?
    Jak powstaje miód?
    146 Views

    Człowiek już od dawien dawna doceniał dobroczynne właściwości miodu. Jego wartości smakowych oraz zdrowotnych nie da się przecenić. To prawdziwy dar natury! Czy zastanawialiście się kiedyś jak powstaje miód? Każdy z nas wie, że wytwarzany jest on przez pszczoły zbierające nektar z kwiatów. Po co jednak to robią? W jaki sposób zmieniają nektar kwiatowy w przepyszny miód? To wymaga od nich wielkiego nakładu pracy oraz zorganizowania! To zaskakujące, jak te uczynne owady doprowadziły swój system...

    Czytaj więcej
  • Miód malinowy - z czym to się je?
    Miód malinowy - z czym to się je?
    560 Views

    Każdy z nas ma czasem ochotę spróbować czegoś zupełnie nowego. Nawet najpyszniejsze śniadania mogą stać się monotonne, jeżeli cały czas przyrządza się to samo. Zrozumieją to szczególnie rodzice, których dzieci zaczynają marudzić przy stole. Warto wtedy zaskoczyć zarówno je, jak i siebie.  A jeżeli można połączyć to ze zwiększoną dbałością o zdrowie, wtedy pyszna odmiana posiada same plusy! Proponujemy Wam coś zupełnie nietypowego...

    Czytaj więcej
  • Spróbuj wszystkich miodów Wowka!
    Spróbuj wszystkich miodów Wowka!
    2253 Views

    Znasz to uczucie, kiedy wchodzisz na naszą stronę, by zamówić swój ulubiony miód Wowka, ale Twoją uwagę przykuwa akurat ten, którego jeszcze nie próbowałeś? Najchętniej do koszyka wrzuciłbyś i miód rzepakowy, i ten z dodatkiem owoców, a może jeszcze lipowy? Od teraz nie musisz już decydować się na ten jeden, dodając do koszyka jeden produkt, możesz spróbować je wszystkie

    Czytaj więcej
  • 8 sposobów na ... wykorzystaj pyłek w codziennej diecie!
    8 sposobów na ... wykorzystaj pyłek w codziennej diecie!
    1963 Views

    Miód to nie jedyne przepyszne i zdrowe dobrodziejstwo, które otrzymujemy od naszych pracowitych pszczół. Wśród wielu dostępnych wspaniałości, poczytne miejsce zajmuje pyłek pszczeli. W dzisiejszych artykule pokrótce wyjaśnimy Wam jak taki pyłek powstaje, jakie dobroczynne składniki odżywcze w sobie zawiera oraz podamy 8 prostych i sprawdzonych sposobów na to, aby włączyć pyłek pszczeli do codziennej diety.

    Czytaj więcej
  • Spiżowy - Miód z charakterem
    Spiżowy - Miód z charakterem
    364 Views

    Spiżowy Miód Spadź LiściastaMiody spadziowe należą do najdrogocenniejszych i wyjątkowych miodów, które pozyskujemy od pszczół. W odróżnieniu od miodów nektarowych, nie powstają one z kwiatowego nektaru, a ze spadzi. Spadzią (zwaną też rosą miodową), nazywamy słodką, lepką ciecz wydzielaną przez owady, najczęściej mszyce, miodówki i czerwce, które żerują na drzewach iglastych, bądź liściastych, porastających dziewiczo czyste rejony naszej urokliwej Warmii. Pszczoły są bardzo wyczulone na...

    Czytaj więcej
  • Miód przed snem
    Miód przed snem
    2051 Views

    Czy można spożywać miód przed snem? Czy nie zadziała pobudzająco na organizm? Pytania te pojawiają się naturalnie wśród koneserów spożywania tego złocistego remedium na wiele przypadłości. Czy glukoza i fruktoza zawarte w miodach nie wpłyną negatywnie na jakość Waszego snu? Pytania możemy mnożyć i mnożyć, ale oto przychodzimy do Was z odpowiedzią oraz wyjaśnieniem. Otóż - konsumpcja miodu przed snem to doskonały sposób na odżywczy i spokojny sen oraz rześki poranek przepełniony radością i...

    Czytaj więcej
  • Wielokwiatowy czy lipowy - który miód wybrać?
    Wielokwiatowy czy lipowy - który miód wybrać?
    766 Views

    Jeżeli dopiero zaczynacie swoją przygodę kulinarną z miodami, możecie poczuć się przytłoczeni mnogością ich odmian, smaków oraz zawartych w każdym z nich funkcji odżywczych. Informacji jest naprawdę mnóstwo i czasami ciężko samemu podjąć jednoznaczną decyzję, który miód jest dla Was najbardziej odpowiedni. Wychodząc potrzebom każdego smakosza miodu, pogrupowaliśmy je w wygodne kategorie, które pomogą w ich doborze. To jednak nie wszystko.Postanowiliśmy przygotować porównanie miodów które...

    Czytaj więcej
  • Kiedy miód krystalizuje?
    Kiedy miód krystalizuje?
    923 Views

    W naszym poprzednim artykule przyjrzeliśmy się bliżej samodzielnemu procesowi rozpuszczania miodu, który zdążył już zgęstnieć podczas naturalnie zachodzącego w nim zjawisku zwanym krystalizacją. Dlaczego oraz kiedy miód krystalizuje? Postaramy się wyjaśnić Wam wszelkie wątpliwości w tym artykule.

    Czytaj więcej
  • Jak rozpuścić miód?
    Jak rozpuścić miód?
    1173 Views

    Od najmłodszych lat uczymy się, że naturalny miód może mieć postać płynną lub stałą. Ta druga tak niepopularna, jest następstwem krystalizacji, która następuje w miodach w czasie kilku dni do kilkunastu tygodni od wywirowania. Wokół tego jak szybko powinien miód krystalizować i czy tzw. cukrzenie się jest procesem naturalny, czy też wynikającym z dużej zawartości cukru w miodzie – narosło wiele mitów. Dziś skupimy się na tym, co zrobić, by doprowadzić strukturę miodu do postaci płynnej czy...

    Czytaj więcej
  • Bursztynowy Wowka Miód Lipowy z Porzeczkami
    Bursztynowy Wowka Miód Lipowy z Porzeczkami
    864 Views

    W końcu jest! Po przeprowadzeniu szeregu testów, przygotowaliśmy dla Was połączenie smaków, których nie znajdziecie nigdzie indziej! Właśnie kończymy proces kremowania miodu lipowego z owocami porzeczki i w niedługim czasie trafi on do słoików, a stamtąd tylko kilka kliknięć będzie dzieliło go od tego, by znalazł się na Twoim stole. Jak powstaje bursztynowy z porzeczką i dlaczego to właśnie go wybraliśmy jako kolejną bazę do miodów z owocami, dowiecie się z poniższego artykułu.

    Czytaj więcej
  • Owocowy Wowka Miód Perłowy
    Owocowy Wowka Miód Perłowy
    3848 Views

    Tego jeszcze Twoje podniebienie nie poczuło... Słodycz miodu przełamana świeżością owoców. Ślinianki pracują? Dobrze, przeczytaj dalej, sprawdź co dla Ciebie przygotowaliśmy Udało się..., znaleźliśmy swój sposób na połączenie smaku miodu z owocami. Z nieskrytą satysfakcją mamy przyjemność zaprezentować dwa zupełnie nowe Owocowe Wowka Miody jeden z soczystymi malinami, a drugi z kwaśną czarną porzeczką. O tym dlaczego warto jeść miód wiecie, o tym dlaczego właśnie...

    Czytaj więcej
  • Kremowany Wowka Miód Perłowy
    Kremowany Wowka Miód Perłowy
    874 Views

    Znasz to uczucie, kiedy po jakimś czasie miód staje się twardy, pojawiają się w nim grudki, trudno wyjąć go ze słoika, a tym bardziej rozsmarować na kanapce? By uprzyjemnić i ułatwić Wam jedzenie naszego miodu, wykorzystujemy znany w pszczelarstwie od lat sposób na jego kremowanie. A o tym, na czym polega proces kremowania i jakie są jego zalety, dowiesz się z poniższego artykułu.

    Czytaj więcej
Showing 1 to 12 of 13 (2 Pages)