Baza wiedzy

TOP5 jesiennych przepisów z miodem

Jeśli miód kojarzy Ci się tylko ze słodkościami, nasze jesienne przepisy mogą Cię zaskoczyć!

Pomysł na jesienne śniadanie idealne dla dzieci

Miód jest doskonałym dodatkiem do śniadania, a jesienią smakuje szczególnie wybornie – zwłaszcza, jeśli śniadanie jest jesienne. Takie są właśnie placki z dyni! Proporcje w przepisie przewidują dwie osoby (lub jednego łakomczucha) – przy większej rodzinie lub apetycie można podwoić lub potroić.

  1. Zetrzyj dynię na tarce – potrzebujesz szklanki dyniowych wiórków.
  2. Do miski z dynią dodaj pół szklanki jogurtu naturalnego, 2 jajka i 2 łyżki miodu. Wymieszaj.
  3. Do drugiej miski wsyp szklankę mąki pszennej i 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
  4. Przesyp suche składniki do mokrych i wymieszaj.
  5. Rozgrzej patelnię i rozpuść trochę tłuszczu (odrobinę masła lub oliwy).
  6. Nakładaj ciasto łyżką – wystarczą dwie, zachowaj odstępy między plackami, bo urosną.
  7. Po około 2 minutach przewróć je na drugą stronę na kolejne 2 minuty.

Co zrobić, żeby jesienne śniadanie się udało?

  • w tym przepisie sprawdzi się każda dynia, hokkaido zapewnia piękny kolor
  • warto sięgnąć po miód rzepakowy – nasz kremowany miód ma do tego idealną konsystencję
  • małym niejadkom powinno smakować, a jeśli nie – następnym razem dodaj trochę banana lub jabłko (zmniejszając ilość dyni)
  • podawaj ze śmietaną, jogurtem, owocami, polewaj miodem – jak tylko lubisz?
  • maluchy docenią miody z owocami – sprawdź naszą ofertę i wybierz coś pysznego!

Szybka dynia – dodatek do obiadu

Słodkie placuszki to tylko początek współpracy dyni i miodu. Spróbuj też jesiennej wersji obiadowej! To dobry dodatek do obiadu lub samodzielna przekąska. Pasuje do delikatnego mięsa – polecamy z kurczakiem i ryżem.

  1. Kilogram dyni pokrój w plastry i ułóż w naczyniu żaroodpornym (lub na blaszce piekarnika wyściełanej papierem – ale lepiej zrobić to w naczyniu i wykorzystać danie do ostatniej kropli).
  2. Dodaj miód – 2-3 łyżki wystarczą, posyp garścią orzechów – włoskie sprawdzą się idealnie. Posyp cynamonem, delikatnie zamieszaj, żeby dodatki dotarły do każdego kawałka dyni.
  3. Zapiekaj w temperaturze 200 stopni przez pół godziny (góra-dół).

Co zrobić, żeby zapiekana dynia na pewno wyszła?

  • sięgnij po dowolną dynię, hokkaido sprawdzi się na pewno (a pewnie sporo Ci jej zostało po plackach)
  • miód rzepakowy będzie idealny również w tym daniu, sięgnij po kremowany
  • orzechy możesz wybrać dowolne, rodzynki też będą pasować
  • jeśli tak jak my kochasz połączeniu miodu i orzechów, musisz wiedzieć, że mamy dla Ciebie coś wyjątkowego?

Jesienny kompot – niezbędny do obiadu

Kompot jak u babci – kto za nim nie przepada? Możesz mieć go w domu bez większego wysiłku.

  1. Przygotuj kilogram jabłek, najlepiej różnych odmian – kwaśnych i słodkich: umyj je, pokrój w ćwiartki i wytnij gniazda nasienne.
  2. Zagotuj 2-2.5 litra wody w garnku. Możesz dodać 3 łyżeczki miodu teraz – ze świadomością, że straci on swoje właściwości. Wielbiciele słodkich kompotów rezygnują czasem z aspektu zdrowotnego na rzecz bardziej słodkiego smaku. Jeśli zależy Ci na cennych składnikach miodu, poczekaj ze słodzeniem do ostatniego kroku.
  3. Możesz dodać goździki (2-3), jeśli chcesz, żeby kompot miał bardziej jesienny charakter.
  4. Do posłodzonego lub nie wrzątku wrzuć jabłka i gotuj je ok. 10 min. Będą się lekko rozpadać.
  5. Zdejmij garnek z palnika, dodaj cynamon i sok z pomarańczy - jeśli wolisz jesienną wersję kompotu albo 2 łyżeczki soku z cytryny i trochę listków mięty – kompot będzie bardziej orzeźwiający.
  6. Jeśli w kompocie nie ma jeszcze miodu, dodaj go dopiero kiedy napój z lekka ostygnie i niemal będzie go już można pić. Wtedy miód zachowa swoje właściwości. Słodzenie na końcu pozwala też na indywidualne decyzje – ktoś doda odrobinę miodu, a ktoś 2 łyżeczki na szklankę.

Co warto wiedzieć o jesiennym kompocie?

  • możesz mieszać owoce – jabłka świetnie komponują się ze śliwkami i gruszkami
  • jeśli brakuje Ci „czegoś” – to może konfitura z malin? Babcia na pewno pochwali ten wybór
  • miód możesz wybrać dowolny – warto sprawdzić kilka. Wielokwiatowy to klasyczny wybór, ale lipowy ciekawie podkręca smak.

Jesienny deser – placek ze śliwkami

Na początek zdradzimy Wam tajemnicę: to jest prosty placek, który będzie pyszny również z jabłkami i gruszkami. Co więcej – można użyć owoców z mrożonki, wystarczy tylko wcześniej rozmrozić je i odsączyć z wody. Warto zacząć od śliwek, a potem eksperymentować! To przepis na małą foremkę – a po pierwszym razie już będziecie wiedzieli, że warto wszystko podwoić i zrobić dużą?.

  1. 0.5 kg śliwek (np. węgierek) umyj i pozbaw pestek.
  2. Nagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni (grzanie góra-dół) i przygotuj foremkę (papier do środka lub tłuszcz i mąka albo tarta bułka).
  3. Ubij za pomocą miksera 5 jajek z łyżeczką cukru waniliowego. Pod koniec ubijania dodaj 2 łyżki miodu i kontynuuj ubijanie na niskich obrotach jeszcze minutę.
  4. Do ubijanych jajek dodaj szklankę oleju (np. słonecznikowego).
  5. Do płynnej masy, którą teraz masz, dosyp 250 g mąki pszennej i 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
  6. Przelej masę do foremki i wyrównaj górę. Powtykaj połówki śliwek.
  7. Piecz przez 40-45 minut.

Co warto wiedzieć, żeby ciasto się udało:

  • jajka nie powinny być prosto z lodówki, wyjmij je godzinę wcześniej i niech nabiorą temperatury na kuchennym blacie
  • jeśli masz skrystalizowany miód, podgrzej go nieco, zanim dodasz do ciasta – powinien się rozpuścić i łatwo połączyć z masą
  • dobrym miodem do tego ciasta jest wielokwiatowy– to odrobina lata w jesiennym placku
  • jeśli śliwki są bardzo kwaśne, dodaj łyżeczkę miodu więcej
  • placek świetnie smakuje z cukrem pudrem, ale możesz też polewać ciasto miodem – miodu nigdy za dużo!

Jesienna herbata – prosty przepis na rozgrzanie

Masz dwie lewe ręce w kuchni? Nic straconego – małe jesienne przyjemności są wciąż w Twoim zasięgu. Rozgrzewającej herbaty raczej nikt nie zepsuje!

  1. Przygotuj 2-3 plasterki obranego imbiru, 2-3 goździki, gwiazdkę anyżu i laskę cynamonu (nie przejmuj się, jeśli nie masz cynamonu w lasce, sypki też będzie dobry – tylko dodaj go na końcu).
  2. Zaparz herbatę – to jakieś 3 minuty. Jeśli masz herbatę w torebkach, możesz ją od razu zaparzyć w kubku, w którym znajduje się imbir i pozostałe składniki z punktu 1. Jeśli wolisz liściastą, lepiej zaparzyć ją osobno i dopiero po kilku minutach przelać do imbiru i reszty. Brakuje Ci dobrej herbaty? Znajdziesz ją w naszej spiżarni.
  3. Dołóż plasterek pomarańczy albo cytryny (lub jedno i drugie!).
  4. Po kilku minutach, kiedy napój nadaje się do picia, dodaj po łyżeczce miodu i konfitury malinowej.

O czym trzeba pamiętać przygotowując jesienną herbatę:

  • miód dodajemy dopiero wtedy, kiedy napar ma temperaturę pozwalającą na picie – w wyższych temperaturach miód traci swoje właściwości
  • składniki zależą tylko od Twojej fantazji – dodawaj różne rzeczy, testuj proporcje, szukają swoich ulubionych połączeń
  • jeśli lubisz imbir, warto go zetrzeć na tarce lub drobno pokroić – w ten sposób uwolni się więcej smaku
  • najlepsza w wersji jesiennej jest czarna herbata, a miód - rzepakowy

Smacznego, jesieniarze!

Opublikowano w : Aktualności, Przepisy

Zostaw komentarz

expand_less