Baza wiedzy

Miód – obowiązkowy składnik diety ucznia i studenta

Prawidłowe odżywianie i odpowiednia ilość odpoczynku to podstawa, jeśli młody organizm ma mieć siłę na naukę. Trudno to jednak zrealizować, szczególnie gdy jest jesień, a za chwilę będzie zima, co przekłada się na pogorszenie nastrojów, większe zmęczenie i duże ryzyko infekcji. Na szczęście naturalny miód z polskiej pasieki to wsparcie w rozwiązywaniu takich problemów: pomaga w profilaktyce w sezonie przeziębieniowym, wspiera zdrowie i dobre samopoczucie, niweluje stres i pozytywnie wpływa na pracę mózgu – idealne warunki do nauki!

Jak miód wpływa na mózg?

Naturalny miód – bo tylko taki warto jeść – to bogactwo cennych składników z natury. Tak się składa, że wiele z nich jest potrzebnych, by w mózgu tworzyła się serotonina, czyli substancja chemiczna przenosząca informacje w układzie nerwowym. Wzrost poziomu serotoniny przyspiesza naukę i zwiększa plastyczność mózgu, a także poprawia nastrój – mamy więc i ochotę na naukę, i odpowiednio przygotowaną na to głowę. A to nie wszystko! Zawarta w miodzie glukoza i fruktoza to naturalny pokarm dla mózgu – tego się nie da zastąpić żadnym zwykłym cukrem. Klasyczny baton z czekoladą zapewni chwilową dostawę energii, ale zaraz po nim przyjdzie spadek sił, czyli z nauki nici. Miód odżywia mózg znacznie rozsądniej i równie słodko.

Miód wspiera pamięć

Kluczowym elementem nauki jest zapamiętywanie poznanych informacji – tu też miód może pomóc! Badania prowadzone na zwierzętach potwierdzają, że wprowadzenie miodu do diety poprawia wyniki w zadaniach pamięciowych. Skoro tak wpływa na szczury, nam też z pewnością nie zaszkodzi! Warto dodać, że cenne składniki zawarte w naturalnym miodzie, takie jak przeciwutleniacze, pomagają utrzymać mózg w dobrej formie, a to ważne, jeśli chcemy sobie dobrze radzić nie tylko w szkole czy na uczelni, ale też na szkoleniach i warsztatach, na które decydujemy się w późniejszej dorosłości. Jeśli zaczniemy dzień od śniadania z dodatkiem miodu, damy radę wszystkim wyzwaniom!

Miód pomaga na stres

Klasówki, sprawdziany, zapomniana praca domowa, awantury w klasie – szkolne życie jest pełne stresujących sytuacji. Rodzicom uczniów też nie jest lekko, więc podpowiadamy: kanapki z miodem, desery z miodem, a na koniec dnia herbata z miodem dla wszystkich! I tak dociągniemy do wiosny?. Miód świetnie wpływa na nastrój, ponieważ zawiera składniki chroniące przed stresem oksydacyjnym, wspiera produkcję wspomnianej już serotoniny i obniża ilość kortyzolu, czyli hormonu stresu. Układ nerwowy zdecydowanie będzie nam wdzięczny za łyżeczkę miodu dziennie. Pamiętajcie tylko, żeby przeczytać nasz artykuł o tym, jak prawidłowo podawać miód! Miód przegrzany albo niskiej jakości nie przyniesie takich efektów, jak naturalny miód z rodzinnej pasieki. Pszczoły też muszą mieć bezstresowe życie, jeśli mają nam pomóc w walce z nerwami, dlatego wybierajmy taki miód, co do którego mamy pewność, że powstał w odpowiednich warunkach.

Miód wspiera odporność

To podstawowa właściwość miodu, za którą ceniony jest od wieków, więc krótko: miód wspiera odporność, a jeśli infekcja się zdarzy, to pomaga szybko z niej wyjść. Dba o drogi oddechowe, pomaga w regeneracji i powrocie do zdrowia. Jeśli nawet kilka dni nauki ucieknie przez przeziębienie, szybko zostaną nadrobione. Pamiętajmy, że chorobom lepiej zapobiegać niż z nimi walczyć, więc miód powinien wejść do diety natychmiast i może uda się przejść przez semestr zimowy bez zwolnienia lekarskiego. Jaki miód na odporność? O najzdrowszych miodach pisaliśmy już na blogu. Na sezon jesienno-zimowy polecamy miód lipowy. To klasyk zapobiegający przeziębieniom, a przy okazji delikatny w smaku i pyszny. Nie będzie problemów z namówieniem nawet największych niejadków, żeby zjadły trochę do śniadania.

Jaki miód dla uczniów i studentów?

Miód lipowy od gryczanego zdecydowanie różni się składem, a więc też właściwościami i smakiem, dlatego wybór miodu nie jest wcale prostą sprawą. Przy każdym naszym miodzie znajdziecie obszerne omówienie jego właściwości i podpowiedzi dotyczące smaku, który jest szczególnie istotny, gdy wprowadzamy miód do diety małych dzieci, często wybrednych. Dla tych najmłodszych, których karmienie jest wyzwaniem, przygotowaliśmy miody z dodatkami owoców. To ogromny wybór smaków i kolorów, ale zawsze na bazie prawdziwego miodu rzepakowego i z dodatkiem owoców, bez sztucznych składników. Poznaj nasze miody z dodatkami i wybierz coś dla swojego malucha. Starszym uczniom i studentom polecamy miody tradycyjne, które są wspaniale uniwersalne. Diamentowy wielokwiatowy to piękne wspomnienie lata i delikatny smak, a miód rzepakowy z dużą zawartością glukozy to idealne źródło energii dla zmęczonego mózgu. Smacznego!

Opublikowano w : Ciekawostki

Zostaw komentarz

expand_less