Baza wiedzy

Jak powstaje miód?

Po co pszczoły produkują miód?

Krótka odpowiedź brzmi - to ich jedzenie na ciężkie, zimowe czasy. Pszczoły to bardzo praktyczne stworzenia. Już od wiosny pszczoły robotnice wylatują z ula w poszukiwaniu nektaru. Potrafią po niego przelecieć nawet do 8 km w ciągu jednego dnia! Wszystkie swoje zbiory skrzętnie składują w ulu jako pokarm na zimę oraz dla młodych pszczół. Młode pszczoły spożywają nektar, aby nabrać sił do pracy, która je czeka, gdy tylko podrosną i nadejdzie kolejna wiosna. Czy wiesz, że jedna pszczoła robotnica potrafi wytworzyć w ciągu całego swojego życia około 1/12 łyżeczki miodu?

Jak pszczoły produkują miód?

Wiele osób zastanawia się, jak powstaje miód. Wszystko zaczyna się od opuszczenia ula w poszukiwaniu nektaru. Każda pszczoła doskonale zna swoje obowiązki i sumiennie je wykonuje. Pszczoła zwiadowca wyrusza w teren na poszukiwanie, tzw. pożytku, czyli roślin miododajnych bądź spadzi, z której można pobrać nektar. Obie strony czerpią z tego obopólne korzyści, z racji tego, iż podczas pobierania nektaru bądź pyłku przez pszczoły, w roślinach dochodzi do zapylenia. Stąd też rośliny wytwarzają swoje piękne wonie oraz przyjmują atrakcyjne, czasem wręcz krzykliwe kolory. Przywołują nasze pracowite zbieraczki. Z czego pszczoły robią miód? Jeżeli jedna z pszczół odnajdzie bogate źródło nektaru, wraca do ula i informuje o tym inne pszczoły przekazując im informację o ilości, jakości oraz odległości, w której znajduje się odkryty pożytek! W jaki sposób się porozumiewa? Pszczoła porozumiewa się za pomocą tańca. Gdy inne pszczoły odczytają jej wiadomość, żwawo ruszają do pracy. Zabierają z sobą odrobinę miodu, który spożytkują jako jedzenie oraz do pobierania pyłku i jego późniejszego transportu. Pszczoły zbieraczki przechowują zebrany przez siebie nektar w specjalnym narządzie zwanym wolem, w którym to transportują go z powrotem do ula i przekazują go pszczołom robotnicom. Te zaś odpowiedzialneza jego dalszą obróbkę. Dodają do niego cennych enzymów i kwasów organicznych znajdujących się w ich gruczołach i składują w komórkach plastrów. Robotnice ciągle przenoszą nakrop (czyli nektar lub pyłek) z komórki do komórki w tym czasie wciąż go wzbogacając i czekając aż produkt dojrzeje i nabierze swoich niezwykłych właściwości. Kiedy jest już gotowy, zasklepiają komórkę cieniutką warstwą wosku zwaną zasklepem, aby ochronić miód przed zanieczyszczeniami oraz wilgocią. W takiej postaci jest już gotowy do spożycia, przy czym wcześniej należy go odwirować.

Jak miód trafia do słoików?

Miód w ramkach musi dojrzeć. Na tempo przebiegu tego procesu mają wpływ m.in. warunki pogodowe. Proces dojrzewania miodu zaczyna się już na samym początku zbierania nektaru przez pszczoły, a kończy w ramce, gdzie jest przez nie osuszany. Różnorodność pożytku, wspomniane warunki atmosferyczne, a także siła rodzin pszczelich przekłada się bezpośrednio na ilość miodu. W zależności od jego rodzaju jest to od 0 do 20 - 25 kg. Wartość tą możemy pomnożyć, jeśli pozwala na to przyroda. Na Warmii rozróżniamy pożytki wiosenne z których powstaje nasz perłowy rzepakowy, słoneczny wielokwiatowy czy też słoneczny mniszkowy, jak również letnie: bursztynowy lipowy, spiżowy spadź liściasta, miedziany gryczany. Są to pożytki przeważające i w dużej mierze powtarzalne, tzn spodziewamy się ich rokrocznie ze względu na położenie pasiek, jednocześnie istnieje ryzyko że ich ilość będzie mniejsza ze względu na niesprzyjające warunki. Miodobranie polega na wydobyciu miodu z plastrów, który odwirowywuje się za pomocą specjalnej miodarki. Potem, za pomocą sit usuwa się z niego wszelkie zanieczyszczenia (pozostałości z plastrów) i pozwala się mu chwilę odstać. Miód ma wlaściwości samooczyszczające się, tzn że wszelkie zanieczyszczenia są z niego usuwane w trakcie gdy 'odpoczywa' w odstojniku. Może się zatem zdarzyć, że otwierając słoik na jego górze pojawi się biały nalot bądź kawałek wosku - zbierz go łyżeczką i gotowe!

Ciekawostki - z życia pszczoły

Niektóre z fascynujących informacji zostały już zawarte w powyższym artykule, ale przedstawimy je jeszcze w wygodnej, wypunktowanej formie.

  • Każda z pszczół ma jasno określoną rolę w swej pszczelej rodzinie i skrupulatnie wypełnia przeznaczone jej obowiązki: podczas procesów ewolucyjnych,
  • rośliny miododajne wyspecjalizowały sposoby, które działają przyciągająco na pszczoły - zyskały piękne, żywe kolory oraz wydzielają aromatyczny, przyjemny zapach;
  • pszczoły najpierw robią wywiad w terenie, w poszukiwaniu pożytku, czyli roślin, z którego będą mogły pobrać pyłek oraz nektar, po czym wracają do ula i informują swoje siostry o dokonanych odkryciach;
  • pszczoły porozumiewają się za pomocą specyficznego tańca, podczas którego potrafią przekazać informacje o ilości, jakości oraz odległości od źródła nektaru;
  • pszczoły zbieraczki zabierają z sobą trochę miodu z ula jako pokarm dla siebie oraz do pobierania pyłku z kwiatów, który formują w drobne kuleczki w ten sposób go transportując;
  • w ulu, pszczoły robotnice umieszczają nektar w komórkach woskowych plastrów i dodają do niego drogocenne enzymy, które same wytwarzają; kiedy miód dojrzeje i jest już gotowy, pszczoły robotnice zasklepiają komórkę plastra cieniutką warstwą wosku, aby nie dostały się do niego żadne zanieczyszczenia czy wilgoć;

Cud Miód z Warmii

Drogocenny nektar. Takie określenie przylgnęło do miodu i według nas jest ono właściwe. Wpływają na to nie tylko jego niezwykłe, prozdrowotne właściwości oraz smak, lecz również niesamowicie skomplikowany i długi proces w którym on powstaje. Pomyśl o tym, gdy następnym razem otworzysz słoik - smak i aromat zabierze Cię ze sobą w długą podróż. Sprawdź tutaj z czego możesz wybierać.

Opublikowano w : Ciekawostki

Zostaw komentarz

expand_less