Wejście w nowy rok to czas wielkich nadziei – na spełnienie marzeń, przyjemne niespodzianki od losu, na zmianę...
Baza wiedzy
-
Jeśli nowy rok ma być lepszy od poprzedniego - potrzebujesz miodu
-
Czy pszczoły zapadają w sen zimowy?2024-12-18
Pszczoły chyba wszystkim kojarzą się z wiosną i latem, kwiatami i słońcem. Co w takim razie robią zimą, gdy śnieg...
-
Bez miodu nie ma świąt! Przepisy na najsłodsze i najzdrowsze święta2024-12-18
Co jest dla Was symbolem świąt Bożego Narodzenia? Dla nas – rodziny i przyjaciół Pasieki Wowka - zdecydowanie miód! W...
-
Miód pod choinką - obdaruj bliskich zdrowiem2024-12-12
Co roku z okazji świąt życzymy swoim bliskim przede wszystkim zdrowia. Może w tym roku pójdziemy krok dalej i...
-
TOP5 jesiennych przepisów z miodem2024-11-12
Jesień to najlepszy czas na sprawianie sobie małych przyjemności. Najłatwiej znaleźć je w kuchni, szczególnie, jeśli...
-
Co się stało z moim miodem? Wszystko, co trzeba wiedzieć o twardym miodzie2024-11-09
Kupujesz słoiczek aromatycznego, płynnego miodu, a po dwóch miesiącach musisz się z nim trochę posiłować, żeby nabrać...
-
Miód – obowiązkowy składnik diety ucznia i studenta2024-10-21
Studenci właśnie wrócili na uczelnie, młodsi uczniowie już od miesiąca stawiają czoła szkolnym wyzwaniom, warto się...
-
Produkty pszczele: zdrowie prosto z ula2024-10-21
Co dają pszczoły? Oczywiście miód, ale to dopiero początek listy – możemy się założyć, że nie wymienisz wszystkich...
-
Słodzisz herbatę lub kawę? Rób to z głową, czyli miodem!2024-09-29
https://miodywowka.pl/miody/235-kremowy-z-pigwa-720g-.htmlMamy już jesień, a jak jesień to i rozgrzewające napoje –...
-
Niezbędny do grilla: sos z dodatkiem miodu2024-09-14
Niezależnie od tego, co kładziesz na ruszcie, do dań z grilla potrzebny jest dobry sos. Jeśli na hasło „sos do...
Kategorie
Wyszukaj
Archiwalne posty

Kremowany Wowka Miód Perłowy
Naturalny proces krystalizacji
Każdy rodzaj miodu tuż po wyprodukowaniu i jeszcze przez jakiś czas posiada płynną konsystencję. Potem miód przechodzi całkowicie naturalny proces krystalizacji. Podczas niego w miodzie zachodzą reakcje, które powodują jego gęstnienie i tworzenie się kryształów. Miód staje się twardy i pojawiają się problemy ze smarowaniem czy wyjmowaniem ze słoika.
Czas krystalizacji miodu uzależniony jest już od jego rodzaju. Najszybciej możemy ją zaobserwować w miodzie rzepakowym, bo już kilka dni od wybrania go z ula. Miód wielokwiatowy krystalizuje po kilku tygodniach, natomiast spadziowy nawet po kilku miesiącach. Krystalizacja zależy też od kilku innych czynników, takich jak temperatura przechowywania czy dostęp powietrza.
Kremowanie miodu i jego zalety
Kremowanie miodu jest procesem, dzięki któremu miód zachowuje swoją płynną konsystencję i nie krystalizuje się. Postać miodu po kremowaniu przypomina, zresztą jak sama nazwa wskazuje, gęsty krem. Nie ma w nim grudek i kryształów. Dzięki temu nawet po długim czasie od otwarcia słoika można go z łatwością wyjąć i rozsmarować na pieczywie.
Niezwykle ważne jest to, że poddany takiej obróbce miód zachowuje wszystkie swoje właściwości zdrowotne i pozostaje produktem wysokiej jakości. Ponadto, kremowany miód ładniej się prezentuje, jest puszysty i nie spływa, dzięki czemu nie grożą nam plamy na ubraniach. Co więcej i co dla niektórych może okazać się dużym plusem, miód w takiej postaci nie lepi się do rąk.
Jak kremujemy nasze miody?
Ile rodzajów miodów, tyle różnych sposobów kremowania. My mamy na to swój, już wielokrotnie sprawdzony sposób. Wykorzystujemy do tego zaawansowany proces krystalizacji - miód kremujemy więc dopiero w momencie, kiedy jest już gęsty i zauważalne są w nim kryształy. Kremowaniu poddajemy nasz miód rzepakowy i wszystkie te, które wytwarzane są na jego bazie, czyli owocowe miody z truskawką, porzeczką i maliną.
Naturalny susz owoców dodawany jest do miodu właśnie w momencie jego kremowania. Niesamowite owocowe miody, dzięki idealnej, kremowej konsystencji, którą otrzymują po procesie kremowania, doskonale sprawdzą się na naleśnikach, placuszkach lub na kanapce z białym serem.
Niesamowicie puszysty miód, o kremowej konsystencji, z mnóstwem zdrowotnych właściwości – jeśli i Ty chciałbyś wypróbować naszych kremowanych miodów, zajrzyj do oferty. A już niedługo pojawi się w niej limitowana edycja kremowanego miodu lipowo-spadziowego, o czym będziemy informować w naszym newsletterze.
Powiązane posty
-
Kiedy miód krystalizuje?
Opublikowano w : Ciekawostki2022-11-22W naszym poprzednim artykule przyjrzeliśmy się bliżej samodzielnemu procesowi rozpuszczania miodu, który zdążył już...Czytaj więcej -
Czy od miodu się tyje?
2022-11-22Osoby starające się zrzucić kilka zbędnych kilogramów oraz te, które chcą utrzymać swoją sylwetkę w ryzach, mogą mieć...Czytaj więcej -
Miód malinowy - z czym to się je?
Opublikowano w : Ciekawostki2022-11-22Każdy z nas ma czasem ochotę spróbować czegoś zupełnie nowego. Nawet najpyszniejsze śniadania mogą stać się...Czytaj więcej -
Apiterapia - co to jest?
Opublikowano w : Ciekawostki2022-11-22Od niepamiętnych czasów ludzie spożywają miód na zdrowie. Z biegiem lat tradycja ta rozwinęła się do oddzielnej...Czytaj więcej -
Jak powstaje miód?
Opublikowano w : Ciekawostki2022-11-22Człowiek już od dawien dawna doceniał dobroczynne właściwości miodu. Jego wartości smakowych oraz zdrowotnych nie da...Czytaj więcej
Zostaw komentarz