Pszczela rodzina to wyjątkowy superorganizm. Ich sukces polega na tym, że mają stały podział ról i każda pszczoła...
Baza wiedzy
-
Kto jest kim w ulu?
-
Miód na poprawę nastroju2022-11-22
Jesień sprzyja nie tylko spadkowi odporności, lecz również obniżeniu nastroju. Coraz chłodniejsze i krótsze dni oraz...
-
Domowe sposoby na zwiększenie odporności2022-11-22
Większość z nas na pytanie: czy dbasz o swoją odporność odpowie twierdząco. Ale czy naprawdę robimy wszystko by o nią...
-
Miód na Komunię Świętą2022-11-22
Zbliża się ważny czas dla wielu chrześcijan. Komunia Święta jest niezwykłym przeżyciem duchowym, zarówno dla dzieci...
-
Miód rzepakowy i jego właściwości2022-11-22
Miód rzepakowy to jeden z najpopularniejszych rodzajów polskich miodów. Polecany zarówno dzieciom jak i dorosłym ze...
-
Spiżowy - Miód z charakterem2022-11-22
Spiżowy Miód Spadź LiściastaMiody spadziowe należą do najdrogocenniejszych i wyjątkowych miodów, które pozyskujemy od...
-
Nic dwa razy się nie zdarza? W przypadku miodów to prawda2022-11-22
Miód to jeden z najcenniejszych darów natury, ale trzeba wiedzieć, że to prezent-niespodzianka. To przyroda decyduje,...
-
Z życia pszczoły2022-11-22
"Z życia pszczoły" to fascynują podróż, która pozwoli Ci zajrzeć w poszczególne etapy dojrzewania tego owada. Natura...
-
W jaki sposób miód może pomóc w codziennej diecie?2022-11-22
Czy miód może pomóc obniżyć stres? Pomaga, czy przeszkadza w utrzymaniu prawidłowej masy ciała? Jak wpływa na sen?...
-
Dlaczego dzieci i osoby starsze powinny spożywać miód?2022-11-22
Czy wiesz skąd wzięła się nazwa miesiąc miodowy? Czy miód faktycznie pozytywnie wpływa na rozwój naszych pociech? Czy...
Kategorie
Wyszukaj

Kremowany Wowka Miód Perłowy
Naturalny proces krystalizacji
Każdy rodzaj miodu tuż po wyprodukowaniu i jeszcze przez jakiś czas posiada płynną konsystencję. Potem miód przechodzi całkowicie naturalny proces krystalizacji. Podczas niego w miodzie zachodzą reakcje, które powodują jego gęstnienie i tworzenie się kryształów. Miód staje się twardy i pojawiają się problemy ze smarowaniem czy wyjmowaniem ze słoika.
Czas krystalizacji miodu uzależniony jest już od jego rodzaju. Najszybciej możemy ją zaobserwować w miodzie rzepakowym, bo już kilka dni od wybrania go z ula. Miód wielokwiatowy krystalizuje po kilku tygodniach, natomiast spadziowy nawet po kilku miesiącach. Krystalizacja zależy też od kilku innych czynników, takich jak temperatura przechowywania czy dostęp powietrza.
Kremowanie miodu i jego zalety
Kremowanie miodu jest procesem, dzięki któremu miód zachowuje swoją płynną konsystencję i nie krystalizuje się. Postać miodu po kremowaniu przypomina, zresztą jak sama nazwa wskazuje, gęsty krem. Nie ma w nim grudek i kryształów. Dzięki temu nawet po długim czasie od otwarcia słoika można go z łatwością wyjąć i rozsmarować na pieczywie.
Niezwykle ważne jest to, że poddany takiej obróbce miód zachowuje wszystkie swoje właściwości zdrowotne i pozostaje produktem wysokiej jakości. Ponadto, kremowany miód ładniej się prezentuje, jest puszysty i nie spływa, dzięki czemu nie grożą nam plamy na ubraniach. Co więcej i co dla niektórych może okazać się dużym plusem, miód w takiej postaci nie lepi się do rąk.
Jak kremujemy nasze miody?
Ile rodzajów miodów, tyle różnych sposobów kremowania. My mamy na to swój, już wielokrotnie sprawdzony sposób. Wykorzystujemy do tego zaawansowany proces krystalizacji - miód kremujemy więc dopiero w momencie, kiedy jest już gęsty i zauważalne są w nim kryształy. Kremowaniu poddajemy nasz miód rzepakowy i wszystkie te, które wytwarzane są na jego bazie, czyli owocowe miody z truskawką, porzeczką i maliną.
Naturalny susz owoców dodawany jest do miodu właśnie w momencie jego kremowania. Niesamowite owocowe miody, dzięki idealnej, kremowej konsystencji, którą otrzymują po procesie kremowania, doskonale sprawdzą się na naleśnikach, placuszkach lub na kanapce z białym serem.
Niesamowicie puszysty miód, o kremowej konsystencji, z mnóstwem zdrowotnych właściwości – jeśli i Ty chciałbyś wypróbować naszych kremowanych miodów, zajrzyj do oferty. A już niedługo pojawi się w niej limitowana edycja kremowanego miodu lipowo-spadziowego, o czym będziemy informować w naszym newsletterze.
Powiązane posty
-
Kiedy miód krystalizuje?
Opublikowano w : Ciekawostki2022-11-22W naszym poprzednim artykule przyjrzeliśmy się bliżej samodzielnemu procesowi rozpuszczania miodu, który zdążył już...Czytaj więcej -
Czy od miodu się tyje?
2022-11-22Osoby starające się zrzucić kilka zbędnych kilogramów oraz te, które chcą utrzymać swoją sylwetkę w ryzach, mogą mieć...Czytaj więcej -
Miód malinowy - z czym to się je?
Opublikowano w : Ciekawostki2022-11-22Każdy z nas ma czasem ochotę spróbować czegoś zupełnie nowego. Nawet najpyszniejsze śniadania mogą stać się...Czytaj więcej -
Apiterapia - co to jest?
Opublikowano w : Ciekawostki2022-11-22Od niepamiętnych czasów ludzie spożywają miód na zdrowie. Z biegiem lat tradycja ta rozwinęła się do oddzielnej...Czytaj więcej -
Jak powstaje miód?
Opublikowano w : Ciekawostki2022-11-22Człowiek już od dawien dawna doceniał dobroczynne właściwości miodu. Jego wartości smakowych oraz zdrowotnych nie da...Czytaj więcej
Zostaw komentarz