Zestaw miodów to prezent na dzień nauczyciela, dzięki któremu będzie pamiętał o Waszej klasie. To też idealny pomysł...
Baza wiedzy
-
Zestaw upominkowy z miodami - świetny prezent dla nauczyciela
-
Miód - słodki pomysł na prezent na ślub2023-09-11
Ślub to wyjątkowa okazja do obdarowywania: coraz częściej nie tylko młoda para dostaje w tym dniu prezenty, ale też...
-
Dlaczego kosz prezentowy z miodami to dobry pomysł na upominek?2023-09-01
Dla mamy, brata, dobrej przyjaciółki, ale też ważnego klienta oraz wspaniałych pracowników - wszyscy czasem szukamy...
-
Czy warto kupować miód z lokalnej pasieki?2023-08-29
Miód jest jednym z najbardziej wszechstronnych produktów spożywczych, używany zarówno w kuchni, jak i w medycynie...
-
Czerwone flagi w miodach2023-07-19
Cześć, w tym odcinku Pasieka Wowka pokaże ci jak rozpoznać prawdziwy miód, wskaże czym warto się sugerować, jaki jest...
-
Letnie prace w pasiece Wowka / trailer2023-07-03
Prace w naszej pasiece trwają nieustannie, aktualnie zajmujemy się łączeniem odkładów, czyli w tłumaczeniu na język...
-
Jaki rodzaj miodu pojawił się na naszej pasiece na Warmii?2023-06-29
Sezon cudów, po dobrych zbiorach miodu rzepakowego nadszedł czas oczekiwania na to co się wydarzy i oto jest -...
-
Tegoroczne wirowanie miodu w pasiece Wowka2023-06-22
Zobacz jak w tym roku wirowaliśmy nasz miód rzepakowy.
-
Newsletter miody Wowka, co zyskujesz?2023-06-20
Newsletter miody Wowka, czyli krótki opis tego co daje ci dołączenie do naszej pszczelej rodziny
-
Międzypokoleniowy spacer przez pasiekę2023-06-14
Dziadek z wnukiem sprawdzają dojrzałość miodu rzepakowego w ramkach.
Kategorie
Wyszukaj

Kremowany Wowka Miód Perłowy
Naturalny proces krystalizacji
Każdy rodzaj miodu tuż po wyprodukowaniu i jeszcze przez jakiś czas posiada płynną konsystencję. Potem miód przechodzi całkowicie naturalny proces krystalizacji. Podczas niego w miodzie zachodzą reakcje, które powodują jego gęstnienie i tworzenie się kryształów. Miód staje się twardy i pojawiają się problemy ze smarowaniem czy wyjmowaniem ze słoika.
Czas krystalizacji miodu uzależniony jest już od jego rodzaju. Najszybciej możemy ją zaobserwować w miodzie rzepakowym, bo już kilka dni od wybrania go z ula. Miód wielokwiatowy krystalizuje po kilku tygodniach, natomiast spadziowy nawet po kilku miesiącach. Krystalizacja zależy też od kilku innych czynników, takich jak temperatura przechowywania czy dostęp powietrza.
Kremowanie miodu i jego zalety
Kremowanie miodu jest procesem, dzięki któremu miód zachowuje swoją płynną konsystencję i nie krystalizuje się. Postać miodu po kremowaniu przypomina, zresztą jak sama nazwa wskazuje, gęsty krem. Nie ma w nim grudek i kryształów. Dzięki temu nawet po długim czasie od otwarcia słoika można go z łatwością wyjąć i rozsmarować na pieczywie.
Niezwykle ważne jest to, że poddany takiej obróbce miód zachowuje wszystkie swoje właściwości zdrowotne i pozostaje produktem wysokiej jakości. Ponadto, kremowany miód ładniej się prezentuje, jest puszysty i nie spływa, dzięki czemu nie grożą nam plamy na ubraniach. Co więcej i co dla niektórych może okazać się dużym plusem, miód w takiej postaci nie lepi się do rąk.
Jak kremujemy nasze miody?
Ile rodzajów miodów, tyle różnych sposobów kremowania. My mamy na to swój, już wielokrotnie sprawdzony sposób. Wykorzystujemy do tego zaawansowany proces krystalizacji - miód kremujemy więc dopiero w momencie, kiedy jest już gęsty i zauważalne są w nim kryształy. Kremowaniu poddajemy nasz miód rzepakowy i wszystkie te, które wytwarzane są na jego bazie, czyli owocowe miody z truskawką, porzeczką i maliną.
Naturalny susz owoców dodawany jest do miodu właśnie w momencie jego kremowania. Niesamowite owocowe miody, dzięki idealnej, kremowej konsystencji, którą otrzymują po procesie kremowania, doskonale sprawdzą się na naleśnikach, placuszkach lub na kanapce z białym serem.
Niesamowicie puszysty miód, o kremowej konsystencji, z mnóstwem zdrowotnych właściwości – jeśli i Ty chciałbyś wypróbować naszych kremowanych miodów, zajrzyj do oferty. A już niedługo pojawi się w niej limitowana edycja kremowanego miodu lipowo-spadziowego, o czym będziemy informować w naszym newsletterze.
Powiązane posty
-
Kiedy miód krystalizuje?
Opublikowano w : Ciekawostki2022-11-22W naszym poprzednim artykule przyjrzeliśmy się bliżej samodzielnemu procesowi rozpuszczania miodu, który zdążył już...Czytaj więcej -
Czy od miodu się tyje?
2022-11-22Osoby starające się zrzucić kilka zbędnych kilogramów oraz te, które chcą utrzymać swoją sylwetkę w ryzach, mogą mieć...Czytaj więcej -
Miód malinowy - z czym to się je?
Opublikowano w : Ciekawostki2022-11-22Każdy z nas ma czasem ochotę spróbować czegoś zupełnie nowego. Nawet najpyszniejsze śniadania mogą stać się...Czytaj więcej -
Apiterapia - co to jest?
Opublikowano w : Ciekawostki2022-11-22Od niepamiętnych czasów ludzie spożywają miód na zdrowie. Z biegiem lat tradycja ta rozwinęła się do oddzielnej...Czytaj więcej -
Jak powstaje miód?
Opublikowano w : Ciekawostki2022-11-22Człowiek już od dawien dawna doceniał dobroczynne właściwości miodu. Jego wartości smakowych oraz zdrowotnych nie da...Czytaj więcej
Zostaw komentarz