Baza wiedzy

Jaki miód jest najzdrowszy?

Miody różnią się między sobą zdecydowanie – jeśli w to nie wierzysz, sprawdź nasz zestaw testowy. Odkryjesz, ile nut smakowych i zapachowych pszczoły potrafią połączyć w idealne kompozycje! Tak jak miody różnią się smakiem, stopniem i rodzajem słodkości, tak też różnią się ich właściwości zdrowotne. Wszystko zależy od tego, z jakich roślin powstały.

Jaki miód na wzmocnienie odporności?

Gorący temat, ponieważ zrobiło się zimno – odporność. Najsłodszym sprzymierzeńcem w działaniach profilaktycznych jest miód rzepakowy. Zawiera on garbniki, olejki eteryczne, flawonoidy i biopierwiastki. To też bomba witaminowa: w jego składzie znaleźć można witaminy z grupy B, K i C. Co ważne, zawiera on też dobrze przyswajalne żelazo. Cennym wsparciem w zapobieganiu infekcjom jest też miód spadziowy. Zawiera dużo biopierwiastków, takich jak magnez, wapń, potas, sód, fosfor, cyna, srebro czy molibden. Dzięki temu ma nadziałanie oczyszczające i przeciwbakteryjne

Jaki miód na przeziębienie?

Jeśli przeziębienie już Cię złapało, miód lipowy może Ci pomóc. Ma on działanie antyseptyczne, napotni i wykrztuśne oraz wspomaga regenerację komórek, wzmacniając je i odżywiając. Dzięki niemu wszelkie infekcje dróg oddechowych, szczególnie te z kaszlem i gorączką, mijają szybciej.  Miód lipowy ma delikatny smak, więc sprawdzi się świetnie w przypadku małych pacjentów.

Jaki miód na serce?

Sprawa znana wszystkim babciom i prababciom: miód jest dobry dla serca. Dzięki dużej zawartości cukrów prostych (glukozy i fruktozy), jest on źródłem łatwo przyswajalnej energii, a glukoza to wyjątkowa odżywka dla mięśnia sercowego. Jak wybrać najlepszy miód dla serca? Rzepakowy i spadziowy, ale też wielokwiatowy i gryczany są szczególnie bogate w substancje korzystnie wpływające na układ sercowo-naczyniowy. Warto wspomnieć, że spożywanie tych miodów prowadzi też do obniżenia poziomu cholesterolu i trójglicerydów odpowiedzialnych za powstawanie miażdżycy.

Na co jeszcze pomaga miód?

Jak jeszcze możesz sobie pomóc, regularnie jedząc miód?

·         Miód lipowy wzmacnia układ odpornościowy i wspiera układ nerwowy - ułatwia zasypianie i obniża poziom stresu.

·         Miód rzepakowy wspiera w czasie rekonwalescencji, przemęczenia fizycznego lub psychicznego.

·         Miód spadziowy niweluje szkodliwy wpływ toksyn (np. papierosy, alkohol) na organizm człowieka i wspiera metabolizm – jest pomocny, gdy chcemy o siebie całościowo zadbać.

·         Miód wielokwiatowy wiosną i latem łagodzi objawy alergiczne (szczególnie w przypadku alergii wziewnych).

·         Miód gryczany ma wyższą niż inne miody zawartość choliny, która jest stosowana w celu wspomagania funkcji wątroby.

Jaki miód jest najzdrowszy?

Jak widać, odpowiedź na to pytanie nie jest łatwa. Wszystko zależy, na co chcemy sobie pomóc i o co zadbać. Jest kilka uniwersalnych zasad, których trzeba przestrzegać, chcąc czerpać korzyści zdrowotne z miodu:

·         Miód należy kupować w sprawdzonych miejscach – najlepiej bezpośrednio w pasiekach. Na sklepowych półkach sporo jest tanich miodów z eksportu, „z krajów spoza UE” lub „z krajów UE” – o nieznanym pochodzeniu i niesprawdzonym procesie produkcyjnym.

·         Miodu nie kupuje się „na oko” – chociaż miody są piękne?. Trzeba tylko pamiętać, że mają różne kolory w zależności od odmiany, że tylko świeże są płynne, a z czasem barwa i konsystencja się zmieniają. To tylko dowód na to, że miód jest naturalny! Prawdziwy skrystalizowany miód jest zdrowy, czego nie można powiedzieć o sztucznych miodach, które mogą być płynne latami.

·         Wysokie temperatury niszczą prozdrowotne właściwości miodu. To oznacza, że posłodzenie miodem gorącej herbaty, czy dodanie miodu do wypieków zmieni ten cenny składnik w zwykłe słodzidło. Jeśli miód ma przynieść korzyści zdrowotne, musi być spożywany na zimno. Rozpuścić w herbacie czy wodzie można – ale takiej lekko ciepłej, nie gorącej.

 

Jedzcie miód na zdrowie!

Opublikowano w : Porady

Zostaw komentarz

expand_less