Baza wiedzy

Słodzisz herbatę lub kawę? Rób to z głową, czyli miodem!

Słodzenie kawy lub herbaty to nawyk, z którym wielu z nas walczy, dbając o zdrowie i dobrą formę. Nie jest to konieczne – zamiast zrezygnować ze słodzenia, możemy po prostu zastąpić cukier miodem i zdecydowanie na tym zyskać.

Dlaczego lepiej słodzić miodem niż cukrem?

Czy zmiana łyżeczki cukru na łyżeczkę miodu obniża wartość kaloryczną herbaty? Tak, ponieważ miód ma mniej kalorii niż biały cukier - ale to nie wszystko. Zastąpienie łyżeczki cukru łyżeczką miodu najczęściej nie jest potrzebne – miód ma znacznie więcej smaku i głębi niż biały cukier, więc można go dodać mniej, niż zwykle dosypujemy cukru, by kawa lub herbata stała się słodsza. Co więcej: cukier po prostu słodzi, a miód wiele dodaje do smaku napoju, dlatego warto eksperymentować nie tylko z jego ilością, ale też odmianą, by odkrywać, jak pyszna potrafi być zwykła mała czarna. Mniej kalorii i więcej smaku – to są dobre powody, by zamienić cukier na miód, a to jeszcze nie jest największa zaleta takiej decyzji!

Dlaczego warto słodzić miodem?

Miód jest wyjątkowym produktem, pełnym nie tylko smaku, ale też witamin i cennych składników. Włączenie go do codziennej diety pozwoli nam lepiej zadbać o serce i o mózg, poprawić trawienie, uzupełnić niedobory – to produkt o wszechstronnym działaniu. Jesienią i zimą pomoże uniknąć przeziębienia lub wyleczyć infekcję, jeśli spóźnimy się z profilaktyką. Co ważne, każda odmiana miodu ma inny skład, więc przynosi inne korzyści – warto zapoznać się z opisami miodów, które znajdziecie na naszej stronie, by znaleźć ten, który odpowie na Wasze potrzeby. Jest tylko jeden haczyk – miodu trzeba prawidłowo używać.

Jak słodzić herbatę miodem, żeby zachował swoje właściwości?

Miód jest produktem, który niemal się nie psuje (o czym możecie przeczytać na blogu), a jednocześnie bardzo łatwo jest go pozbawić cennych właściwości. Jak to możliwe? Wystarczy podgrzać miód do temperatury powyżej 40 stopni, by stał się smacznym, ale tylko słodzidłem. Z mikroelementów i pszczelich enzymów zostanie w nim niewiele. Jak w takim razie prawidłowo słodzić herbatę lub kawę? To proste: wystarczy poczekać aż napój będzie miał taką temperaturę, że będziemy go mogli pić – i wtedy dodać miód. Miód nie potrzebuje ani długiego czasu, ani wysokich temperatur, by przekazać swój smak i słodycz herbacie. Nic nie stracicie, jeśli dodacie go do kubka na chwilę przed spożyciem. Będzie pysznie i zdrowo!

Jaki miód do herbaty?

Nie każdy miód tak samo sprawdza się w herbacie czy kawie. Ciemne miody, takie jak gryczany, mają intensywny smak, którego trzeba być fanem, by docenić go w napoju – ale wiemy, że takich osób nie brakuje! Pozostałym polecamy sięgnięcie po jasne miody, takie jak lipowy– który dodatkowo wspaniale wesprze odporność w sezonie przeziębieniowym. Doskonałym dodatkiem do herbaty jest też rzepakowyi wielokwiatowy. Dla wielbicieli poważniejszych eksperymentów niż tylko słodzenie, przygotowaliśmy przepyszne miody z dodatkami – skomponowane z myślą o jesiennych herbatach. Zajrzyjcie do naszego sklepu po miód perłowy cytrynowy oraz miód perłowy z pigwą. Spróbujecie – pokochacie!

Prosty przepis na jesienną herbatę

Mamy herbatę (a jeśli nie, to tu ją znajdziemy), jest miód, ale czego jeszcze trzeba, by powstał pyszny rozgrzewający jesienny napar? Ile osób, tyle pomysłów, ale zacznijmy od podstaw: goździki, pomarańcze, imbir, cynamon. Ten zestaw zasmakuje chyba każdemu. Przepis jest prosty: zaparzamy herbatę, zalewamy nią owoce i przyprawy, a na chwilę przed spożyciem dodajemy miód. Niektórzy sięgają jeszcze po maliny albo jabłka, a do korzennych przypraw włączają kardamon– i my też polecamy takie kombinacje. Jesień jest długa, warto sprawdzić różne połączenia, by znaleźć swoje ulubione. Smacznego!

Opublikowano w : Aktualności, Porady

Zostaw komentarz

expand_less