Jesień to najlepszy czas na sprawianie sobie małych przyjemności. Najłatwiej znaleźć je w kuchni, szczególnie, jeśli...
Czy ten miód jest jeszcze dobry?
Miód ma właściwości antybakteryjne – dlatego jemy go dla zdrowia. Ma to jednak dodatkowe znaczenie: w miodzie nie rozwijają się bakterie, dlatego z natury miód się nie psuje. Jedyne, co mu może zaszkodzić, to niewłaściwe przechowywanie. Dziś nauczymy Cię, jak rozpoznać zepsuty miód i co zrobić, żeby miód się nie zepsuł.
Ile może stać miód w słoiku?
To podstawowa informacja na temat miodów: otwarty słoiczek może spokojnie stać nawet kilka lat. Dla polskich miodów przyjmuje się – według różnych źródeł – 2-3 lata. Z naszego pszczelarskiego doświadczenia wynika, że tradycyjny miód spokojnie można jeść bez obaw nawet dłużej, miody z dodatkiem owoców mogą psuć się szybciej. Jeśli wiemy, że dawno otwieraliśmy słoiczek, warto miód obejrzeć i powąchać, żeby upewnić się, że jest w porządku. Ocena stanu miodu nie jest jednak dla wszystkich prosta.
Czy tak wygląda dobry miód?
Naturalny miód, który nie był podgrzewany ani oszukany w inny sposób, z czasem ulega krystalizacji – w zależności od gatunku miodu dzieje się to w czasie od kilku tygodni do kilku miesięcy. Krystalizacja oznacza, że z płynnej formy przechodzi w gęstą, z wyczuwalnymi kryształkami cukru. Zmienia się też wtedy delikatnie jego barwa. To całkowicie naturalny proces. Miód zachowuje swoje właściwości, cenne składniki i smak. Nie ma powodu do niepokoju! Co jeśli miód jest częściowo płynny, a częściowo już nie, czyli następuje rozwarstwienie miodu?Nadal wszystko w porządku! To po prostu etap przejściowy. Jeśli chcesz zjeść trochę miodu, ale widzisz warstwy, wymieszaj go dokładnie łyżeczką i jedz spokojnie.
Co oznacza biały nalot na miodzie?
Otworzyłaś słoiczek, który nienapoczęty stał długo w szafce i widzisz biały nalot na miodzie? Nie ma powodu do zmartwień: to ulegająca krystalizacji glukoza. W niektórych miodach z wysoką zawartością glukozy (np. rzepakowy), można też zauważyć biały nalot będący objawem działania drożdżaków. To dobra informacja: w naturalnym produkcie jest naturalne życie. Te procesy nie zachodziłyby w miodzie oszukanym czy przegrzanym - w takim miodzie nie byłoby też cennych składników. Oglądajmy miód przed jedzeniem, jak każdy produkt spożywczy, ale z zaufaniem do mądrości natury i pszczół. W miodzie nic nie dzieje się przypadkiem!
Jak wygląda zepsuty miód?
No dobrze, to w końcu miód może się zepsuć? Może, tylko jeśli będzie źle przechowywany – wtedy zacznie się fermentacja. Rozpoznasz ją po dużej ilości pęcherzyków powietrza, warstwie piany na powierzchni i piwnym zapachu. Smaku lepiej nie próbować, ale jeśli to zrobisz – smaczny nie będzie, raczej ostry, kwaśny i po prostu zepsuty. Co zrobić z zepsutym miodem? W internecie znajdziesz różne pomysły – na przykład podgrzanie go i danie pszczołom. W pasiece Wowka nigdy tego nie robimy i nie polecamy. Nie polecamy też używania takiego miodu do gotowania. Wysokie temperatury pozbawiają miód właściwości zdrowotnych, a dodatkowo mogą nie poradzić sobie z usunięciem zepsutego posmaku. Nie warto ryzykować. Zepsuty słoik wyrzucamy, a o następny lepiej dbamy.
Jak przechowywać miód?
Zastanawiasz się, jak przechowywać miód, żeby przedłużyć jego trwałość? Miód nie lubi zbyt wysokiej i zbyt niskiej temperatury – od 8 do 20 stopi będzie najlepiej. Dobre miejsce dla miodu to po prostu szafka kuchenna, spiżarnia lub piwnica. Na trwałość miodu dobrze wpływa też przestrzeganie prostych zasad: nie wkładamy do słoiczka „brudnych” łyżeczek (oblizanych, wysmarowanych masłem albo z okruszkami). Uważamy, żeby nic do niego nie wpadło. Po użyciu miodu dobrze zakręcamy słoiczek. Warto też pamiętać, że zostawienie w słoiczku metalowej łyżeczki może spowodować, że nabierze on metalicznego posmaku. Z tego samego względu pamiętajmy, że miód nie bez powodu występuje w słoiczkach – przelewanie go do metalowych lub plastikowych pojemników nie jest dobrym pomysłem.
Jak mądrze kupować miód?
Kochamy miód, dlatego trudno nam uwierzyć, że są domy, w których otwarte słoiczki stoją kilka lat. Najwyraźniej nie kupiliście miodu w naszej pasiece – miody z Pasieki Wowka znikają szybciej. A serio: jeśli w Twoim domu miód przydaje się tylko od czasu do czasu i obawiasz się o jego trwałość, wybieraj miód z dobrej pasieki, stawiaj na taki bez dodatków i na mniejsze słoiczki, a potem przechowuj go w prawidłowy sposób. Sprawdź też, jakie są nasze zastosowania miodu w kuchni oraz pomysły na śniadania dla dzieci. Być może tylko Ci się wydaje, że miód nie jest Ci za bardzo potrzebny.
Zostaw komentarz