Wejście w nowy rok to czas wielkich nadziei – na spełnienie marzeń, przyjemne niespodzianki od losu, na zmianę...
Produkty pszczele: zdrowie prosto z ula
Oprócz naszego ulubionego miodu, pszczoły wytwarzają też pyłek, pierzgę, mleczko, propolis, wosk oraz jad. Czemu służy taka szeroka gama produktów i jak ludzie mogą z tego korzystać?
Miód – najważniejszy produkt pszczeli
Miód to wyjątkowe dzieło pszczół. Wyjątkowe również dlatego, że jest w zasadzie niepowtarzalny. Pszczoły wciąż od nowa komponują każdą partię miodu, więc lipowy z ubiegłego roku jest nieco inny od tegorocznego lipowego (który jest zresztą świetny – zapraszamy po niego tutaj). Ma niezwykłe właściwości prozdrowotne, chociaż jego skład, tak jak i smak, różni się w zależności od roślin, z których powstał. To produkt niezwykle uniwersalny i wygodny w użyciu – choćby dlatego, że w zasadzie się nie psuje (o czym napisaliśmy już na blogu w tym artykule). Mimo wszystko – pszczoły nie robią miodu dla naszej przyjemności. Miód to podstawowy pokarm pszczelej rodziny, gromadzony jest z myślą o przetrwaniu czasów głodu. Powstaje poprzez łączenie pszczelich wydzielin z nektarem lub pyłkiem roślin. W celu magazynowania, ale i dojrzewania pszczoły umieszczają go w plastrach, a my go stamtąd podbieramy dla Was?.
Pyłek – Twój nowy ulubiony produkt pszczeli
Pyłek to wciąż mniej znany i doceniany produkt pszczeli, a zdecydowanie zasługuje na zainteresowanie! To bomba witaminowa w wygodnej do użycia formie granulatu. W czasach obniżonej odporności, przy intensywnych treningach albo kiedy po prostu chcesz o siebie zadbać – jest niezastąpiony i ma fantastyczne właściwości prozdrowotne. Napisaliśmy artykuł o tym, dlaczego warto poznać i pokochać pyłek pszczeli. Mamy pyłek w ofercie – samodzielnie i w połączeniu z miodem wielokwiatowym. Ta druga opcja jest idealna dla osób, które powoli oswajają się z nowościami?. Wróćmy jednak do ula: pyłek jest obok miodu podstawowym pokarmem pszczół. Jak powstaje? Pszczoły zbierają go z kwiatów, mieszają z nektarem, dzięki czemu mogą uformować z pyłku zgrabne kuleczki i przymocować je do odnóży, żeby transport do ula przebiegł bez zakłóceń. Tam go gromadzą na gorsze czasy.
Pierzga – pszczeli chleb
Jeśli nie podbierzemy pszczołom pyłku, powleką go dojrzałym miodem i woskiem, wywołując procesy fermentacyjne – tak powstanie pierzga. To wciąż zdrowy produkt: poprawiający koncentrację, wspierający w okresach osłabienia i stresu, ale ma znacznie więcej cukru i mniej białka niż pyłek. Oznacza to, że trzeba się bardziej pilnować przy dawkowaniu. Niby mała rzecz, ale my jednak polecamy pyłek pszczeli.
Mleczko pszczele – pszczeli produkt premium
Mleczko pszczele to jedna z najbardziej złożonych i wyjątkowych substancji występujących w przyrodzie. Jest to też najbardziej luksusowy produkt dostępny w ulu. To wydzielina z gruczołów gardzielowych pszczół robotnic, która służy do karmienia pszczelich larw w pierwszych dniach ich życia. Jest to jedyna substancja, jaką przez całe życie spożywa pszczela matka, dzięki czemu żyje 40 razy dłużej niż zwykła pszczoła. W Pasiece Wowka szanujemy przywiązanie pszczół do tego produktu i go nie pobieramy. U nas go więc nie kupicie, ale jeśli o tym myślicie, pamiętajcie, że cena za taki produkt musi być wysoka – inaczej pewnie kupicie podróbkę.
Propolis – żywice dla zdrowia
Propolis jest obecnie popularny, spokojnie znajdziecie go w suplementach diety, nalewkach i w kosmetykach. I dobrze, bo jak wszystko z ula – to samo zdrowie. Jak powstaje? To naturalna mieszanina żywic, które pszczoły zbierają z liści i kory różnych roślin, a potem mieszają z woskiem, który wytwarzają. To ich materiał budulcowy: używają go w ulu do uszczelniania otworów i ochrony przed intruzami. Jeśli nieproszony gość dostanie się ula – właśnie za pomocą propolisu zostanie zmumifikowany. Ze względu na swoje antyseptyczne właściwości substancja ta służy też do stworzenia matce bezpiecznej przestrzeni do czerwienia.
Jad pszczeli – nawet to się może przydać!
Chociaż może się to wydawać zaskakujące, jad pszczeli, czyli substancja, która sprawia, że użądlenia pszczół są takie bolesne, również ma zastosowanie w medycynie i kosmetologii. Możecie go znaleźć w maściach na ból stawów i środkach na trądzik, nazywany jest też naturalnym botoksem. Do pozyskania jadu stosuje się najczęściej impulsy elektryczne – pod wpływem delikatnego prądu pszczoły wysuwają żądło i można pobrać jad. My się staramy żyć w zgodzie z pszczołami, więc jeśli o jad chodzi, mamy dla Was tylko artykuł o użądleniach i jadu w ofercie nie przewidujemy.
Wosk – z pszczelego domu do Twojego
Skąd się bierze wosk w ulu? Arystoteles uważał, że pochodzi z kwiatów i to przekonanie obowiązywało do renesansu. W XVIII wieku ktoś w końcu powiedział, że pszczoły go produkują, co udowodnione zostało 50 lat później, a dokładnie opisane w 1912 roku. Dziś już wiemy, że wosk to wydzielina gruczołów woskowych pszczół służąca im do budowania plastrów w ulu. Ludziom służy do produkcji świec, środków czystości, leków i kosmetyków. Świece z wosku pszczelego są bardzo cenione i przez „zwykłych” użytkowników, i w świątyniach różnych wyznań. Ich zaletą – poza naturalnym pochodzeniem – jest piękny zapach miodu. My zapach miodu cenimy najbardziej, kiedy pochodzi ze słoiczka, dlatego rekomendujemy zajrzenie tutaj po najprawdziwsze zapachy miodu i smaki przy okazji.
Zostaw komentarz