

Miód nie jest jedynym produktem wytwarzanym przez pszczoły.
Pyłek kwiatowy, inaczej zwany pyłkiem pszczelim, to kolejny ciekawy produkt, który może zagościć w Twoim menu. To istna bomba witaminowa skumulowana do postaci drobnych, żółtych kuleczek pyłków roślinnych, częściowo przerobionych przez pszczoły. Jeżeli pragniesz zadbać o dobrą kondycję organizmu i dodać mu energii - sięgnij po pyłek kwiatowy!
Jeżeli mielibyśmy wytypować naturalną multiwitaminę, która wesprze wszystkie funkcje organizmu, doda energii i wzmocni odporność, wybralibyśmy pyłek kwiatowy. Pyłek pszczeli posiada mnóstwo dobrze przyswajalnych witamin (A, witaminy z grupy B, C, D, E i PP), minerałów (magnez, wapń, cynk, potas, fosfor, sód i żelazo), aminokwasy, kwasy tłuszczowe oraz cukry proste, które stanowią paliwo dla naszego organizmu.
Aby skorzystać ze wszystkich dobroczynnych właściwości pyłku pszczelego, zalecane jest jego regularne stosowanie.
Sposobów jedzenia pyłku jest pewnie tyle, co jego entuzjastów. Bardzo popularne jest dodanie go do miodu, twarożku, dżemu lub jogurtu. Polecamy namoczenie porcji pyłku w letniej wodzie lub mleku i odstawienie go na kilka godzin (lub na noc), aby napęczniał i rozmiękł, co wzmocni jego dobroczynne właściwości. Tak przyrządzony napój spożyty z samego rana to doskonały substytut kawy - doda zdrowia i zapewni organizmowi wystarczającą ilość energii na resztę dnia.
Oprócz pyłku kwiatowego w naszej ofercie znajdziesz również miód z pyłkiem pszczelim. Sprawdź!
Zobacz także