Jesień to najlepszy czas na sprawianie sobie małych przyjemności. Najłatwiej znaleźć je w kuchni, szczególnie, jeśli...
Łatwiej niż myślisz! Przepisy na domowe lemoniady na upały
Nazwa „lemoniada” pochodzi od podstawowej wersji tego napoju – czyli wody z cukrem i
cytryną. Taka opcja wciąż cieszy się powszechną sympatią, ale warto pamiętać, że
przepisów na lemoniady jest obecnie tyle, że spokojnie można robić inną każdego dnia
wakacji. I codziennie może być pysznie! Jeśli nie macie pomysłów na eksperymenty,
podrzucamy kilka sprawdzonych przepisów na orzeźwiające, letnie lemoniady.
Lemoniada inaczej – mała zmiana, duży efekt!
Zacznijmy od podstaw, czyli lemoniady cytrynowej. Pierwsza ważna zmiana to miód
zamiast cukru – dwie łyżki na litr wody. Miód lipowy albo rzepakowy nie tylko słodzi, ale też
nadaje lemoniadzie niezwykły, letni smak i zapach. Uwaga! Mamy jeszcze trochę
tegorocznych miodów – to smak trwających wakacji! Druga ważna zmiana: nie zatrzymuj się
na cytrynach! Pomarańcze, limonki, grejpfruty – te owoce możesz łączyć dowolnie, by
uzyskiwać mniej lub bardziej intensywne smaki. Rozsądna propozycja na początek: trzy
cytryny, dwie pomarańcze i limonka na litr wody. Spróbuj tak, a potem możesz spokojnie
eksperymentować z intensywnością. Trzeci ważny krok: mięta. Na litr wody wrzuć garść. Czy
to koniec pomysłów na wakacyjną lemoniadę? Ależ skąd! Miętę warto czasem zastąpić
bazylią i dosypać szczyptę pieprzu cayenne. Pięknie podkręca metabolizm! Dodatek w
postaci lodu obowiązkowy w każdej wersji!
Lemoniada arbuzowa – najbardziej orzeźwiający napój na upały
Arbuzy same w sobie są orzeźwiające, pyszne i niezbyt kaloryczne, więc lemoniada
bazująca na tych owocach też jest skazana na sukces. Z naszych obserwacji wynika, że to
najlepsza lemoniada dla dzieci, więc warto brać się do roboty! Na pół litra wody potrzebna
będzie połówka małego arbuza (ok. 1.5 kg) i pół szklanki soku z cytryny. 2 łyżki miodu,
najlepiej rzepakowego, powinny zapewnić odpowiedni poziom słodkości. Jedyna trudność w
przygotowaniu lemoniady arbuzowej to wyjmowanie pestek – chyba, że kupisz arbuza
bezpestkowego. Arbuza kroimy z grubsza i razem z miodem oraz kilkoma kostkami lodu
blendujemy. Niektórzy piją i chwalą już tę wersję, ale warto jednak powoli wlewać wodę,
mieszać i sprawdzać smak i konsystencję napoju aż będzie idealnie. Warto spróbować wersji
z wodą gazowaną, limonką zamiast cytryny, a dla dorosłych z dodatkiem rozmarynu (1-2
gałązki na podaną ilość arbuza).
Jesienne lemoniady? Warto spróbować
Sierpień to już końcówka lata, ale to nie oznacza końca lemoniady! Pamiętamy przecież
jesień zeszłego roku, kiedy wysokie temperatury towarzyszyły nam jeszcze w październiku.
Możemy więc kontynuować przygodę z orzeźwiającymi napojami, ale korzystając z
jesiennych owoców. Lemoniada jabłkowa to przykład napoju chłodzącego pełnego smaku
i witamin. Na litr wody przygotuj kilogram jabłek – gatunek dowolny, jeśli nie będą dość
słodkie, dodasz więcej miodu. Ugotuj jabłka (ok. 40 minut z uchyloną pokrywką), ostudź, a
potem zblenduj. Tak powstanie pulpa, która będzie podstawą napoju. Jeśli chcesz, by był
klarowny, przepuść pulpę przez sitko. Zalej to litrem wody, dorzuć dwie łyżki miodu –
doskonale sprawdzi się tu wielokwiatowy, pół szklanki soku z cytryny, garść mięty i lód.
Dobrze wymieszaj i pij ze smakiem. Analogicznie możesz zrobić lemoniadę gruszkową –
doskonale smakuje z tymiankiem zamiast mięty. A gdyby tak lemoniada jabłkowo-
gruszkowa? Oj tak, to też pyszna opcja!
Najlepsze przepisy na lemoniadę – co pić latem zamiast wody?
Jak widzisz – domowe lemoniady to wspaniały materiał do eksperymentów. Możesz
zmieniać owoce, dodatki, proporcje. Dobrze jest sprawdzić nieoczywiste przyprawy i zioła.
Orzeźwiające lemoniady z miodem cieszą smakiem i mają mniej kalorii niż napoje
słodzone białym cukrem – to idealny sposób na nawodnienie dzieci i osób dorosłych, które
nie przepadają za zwykłą wodą. Smacznego!
Zostaw komentarz