Baza wiedzy

Jaki miód do piernika?

Najlepsze miody do pierników

Jaki miód na pierniki wybrać? Naszą listę przygotowaliśmy w taki sposób by wystopniować od najdelikatniejszych do najbardziej aromatycznych miodów, które można wykorzystać do ciasta na piernik:

Najprostszymi i najlepszymi wyborami miodu na ciasto do piernika jest miód do piernika rzepakowy oraz miód wielokwiatowy. Są to miody średnio słodkie, bez  przebijającego się aromatu. Dzięki temu nasz piernik nie zostanie zdominowany przez smak miodu, a jedynie podkreśli delikatnie aromat korzennych przypraw używanych do wyrobu tego wyjątkowego ciasta.

Miód rzepakowy

Niezwykle subtelny, kremowy, a przede wszystkim bardzo wartościowy. Charakteryzujący się delikatną słodyczą. Zapach i smak tego produktu kojarzą się z widokiem niesamowicie żółtych kwiatów rozciągających się po polach w okresie wiosenno - letnim.

Miód wielokwiatowy

-Słoneczny wielokwiatowy w naszym sklepie wzbogacony został o ziarenka pyłku dzięki którym oprócz swoich właściwości anty alergicznych został wsparty całym szeregiem substancji odżywczych występujących w pyłku kwiatowym. Białka, aminokwasy, lipidy, a także związki fenolowe i biopierwiastki to tylko część składników występujących w tym rodzaju miodu.

Miód lipowy

Posiada piękny, charakterystyczny aromat kwiatów lipy. Piernik wykonany na jego bazie z pewnością będzie pyszny i niepowtarzalny, zawierający do tego idealną dawkę słodkości. Resztę miodu możemy wykorzystać do zdrowotnych herbat oraz po prostu kosztować go łyżką, jeżeli pragniemy wrócić wyobraźnią do cudownych letnich wieczorów przepełnionych słodkich zapachem lipy.

Miód spadziowy

To wybór idealny dla koneserów miodu oraz leśnych zapachów. Miód spadziowy, zwany również miodem królewskich, nadaje niespotykanego, leśnego aromatu każdej potrawie, do której zostanie dodany. Nie jest zbyt często wybierany jako miód do pierników, ale można go również stosować w połączeniu z innymi, delikatniejszymi rodzajami, np. wielokwiatowym lub lipowym. Warto jednak pamiętać, że jest to miód ciemny oraz bardzo aromatyczny. Wszystko zależy od efektu, który chcemy osiągnąć podczas pieczenia ciasta.

Miód gryczany

Jest dobrym wyborem, jeżeli chcemy wykorzystać jakiś bardzo charakterystyczny aromat w naszym pierniku. Jest to miód o ostrzejszym, bardziej zdecydowanym aromacie niż dwa poprzednie. Jest ciemny o zdecydowanym zapachu, idealnie podkreślającym korzenne przyprawy oraz niejako podbijające cały smak piernika. Jeżeli lubicie zdecydowane, mocne smaki, miód rzepakowy to najlepszy wybór z możliwych.

Jaki miód na pierniki świąteczne?

Święta to czas wytężonej pracy, podczas której wykonujemy dania, które zazwyczaj goszczą na naszych stołach tylko podczas tego wyjątkowego dnia w roku. Warto poświęcić chwilę, aby zastanowić się czego dokładnie oczekujemy oraz co najbardziej lubią nasi najbliżsi - w końcu święta to czas dzielenia się, miłości oraz empatii! Powyżej zaprezentowana lista powinna Wam pokrótce zilustrować najważniejsze cechy poszczególnych miodów, które idealnie nadadzą się na piernik. Pamiętajcie, aby miody, które wybierzecie były naturalne i pochodziły ze sprawdzonych źródeł. Dzięki temu przygotowany piernik zyska nie tylko piękny aromat, lecz również zapewni Wam świadomość, że wsparliście Matkę Naturę oraz nasze przyjaciółki pszczoły. A żadne słowo nie definiuje świąt Bożego Narodzenia lepiej, aniżeli troska o wszystkich dookoła, również naszych braci (i siostry) najmniejszych.

Zapraszamy do naszego sklepu po zakup naturalnych miodów z rejonów dziewiczo czystej Warmii. Znajdziecie tu miody idealnie dopasowane do Waszych preferencji oraz przede wszystkim pełne wartości odżywczych! Dbajmy o nasze zdrowie, również podczas tego wyjątkowego okresu jakim są święta. Zamów miód na prezent w wyjątkowym opakowaniu!

Opublikowano w : Przepisy, Porady

Zostaw komentarz

expand_less