Baza wiedzy

Tajemnice miodu i pszczół – Jak powstaje miód i dlaczego warto wspierać lokalnych pszczelarzy?

Jak powstaje miód? Produkcja miodu krok po kroku

W pierwszym odcinku serii opowiadamy o:

  • Dramatycznym spadku produkcji miodu w Polsce w 2020 roku – tylko 8–10 kg miodu z jednego ula,
  • Rekordowych zbiorach z 2023 roku, kiedy pasieki na Warmii potrafiły zebrać nawet 35 kg miodu z jednej rodziny pszczół,
  • Problemie taniego importu miodu z Chin, Ukrainy i Ameryki Południowej, który zalewa polski rynek miodu i zaniża ceny lokalnych produktów,
  • Dlaczego warto wiedzieć, skąd pochodzi miód w słoiku i jak rozpoznać prawdziwy miód od masowych mieszanek.

Obejrzyj nasz nowy odcinek: Tajemnice miodu… i pszczół

Dlaczego warto wspierać lokalnych pszczelarzy?

W czasach, gdy tanie miody z importu są wszechobecne, wybór lokalnego miodu to coś więcej niż zakup produktu. To:

  • Wsparcie dla lokalnych pszczelarzy, którzy dbają o swoje pszczoły i przyrodę,
  • Gwarancja naturalnego smaku miodu, który różni się od przemysłowych mieszanek,
  • Szansa na zachowanie bioróżnorodności – pszczelarstwo to nie tylko miód, ale i troska o środowisko.

Skąd pochodzi Twój miód?

Zastanawiasz się, jak rozpoznać prawdziwy miód? Co oznacza „mieszanka miodów z krajów UE i spoza UE”? Jakie są oznaczenia pochodzenia miodu? O tym wszystkim opowiadam w pierwszym odcinku naszej serii.

Kliknij tutaj, aby obejrzeć i dowiedzieć się więcej

Podziel się swoją opinią!

Czy taka seria jest dla Ciebie interesująca? Czy chciałbyś dowiedzieć się więcej o produkcji miodu, rodzajach miodu lub importowanym miodzie? Zostaw komentarz pod filmem lub napisz do nas – każda opinia ma znaczenie!

Kup prawdziwy miód z Warmii

A jeśli masz ochotę na naturalny, lokalny miód, sprawdź nasze produkty: Miody Wowka

Zostaw komentarz

expand_less