Zakończenie roku szkolnego to doskonała okazja, by wyrazić wdzięczność nauczycielom za ich pracę, poświęcenie i...
Baza wiedzy
-
Zestawy z miodem na zakończenie roku szkolnego – prezent dla nauczyciela pełen smaku
-
Pszczele szaleństwo na Warmii – co się dzieje, gdy ul pęka w szwach?2025-05-26
Czy pszczoły mogą… uciekać z ula? Czy to normalne, że gałąź ugina się pod ciężarem tysięcy owadów? W naszym...
-
Wyjątkowe Miody z Warmii w Kompozycji z Herbatą – Idealny Prezent na Dzień Matki2025-05-15
Dzień Matki to idealna okazja, by wyrazić miłość i wdzięczność za wszystko, co dla nas robią nasze mamy. W tym roku...
-
5 pomysłów na zdrowe śniadanie z miodem dla najmłodszych2025-05-13
Śniadanie to supermoc każdego dnia – zwłaszcza dla dzieciaków! Jeśli chcesz, by było nie tylko zdrowe, ale i pyszne,...
-
Tajemnice miodu i pszczół – Jak powstaje miód i dlaczego warto wspierać lokalnych pszczelarzy?2025-05-07
Miód – złoty skarb natury, którego smak zna każdy z nas. Ale czy kiedykolwiek zastanawiałeś się, jak powstaje miód?...
-
Dlaczego warto mieć zawsze słoik miodu wielokwiatowego w kuchni?2025-04-29
W każdym domu powinien być produkt, który sprawdzi się w wielu sytuacjach — a miód wielokwiatowy to prawdziwy skarb w...
-
Jaki miód wybrać na prezent wielkanocny? Przegląd zestawów i smaków2025-04-13
Wielkanoc to czas rodzinnych spotkań, wspólnego świętowania i drobnych gestów wdzięczności. Coraz częściej z tej...
-
Jeśli nowy rok ma być lepszy od poprzedniego - potrzebujesz miodu2024-12-29
Wejście w nowy rok to czas wielkich nadziei – na spełnienie marzeń, przyjemne niespodzianki od losu, na zmianę...
-
Czy pszczoły zapadają w sen zimowy?2024-12-18
Pszczoły chyba wszystkim kojarzą się z wiosną i latem, kwiatami i słońcem. Co w takim razie robią zimą, gdy śnieg...
-
Bez miodu nie ma świąt! Przepisy na najsłodsze i najzdrowsze święta2024-12-18
Co jest dla Was symbolem świąt Bożego Narodzenia? Dla nas – rodziny i przyjaciół Pasieki Wowka - zdecydowanie miód! W...
Kategorie
Wyszukaj
Surowy miód - czym jest, jak powstaje i dlaczego warto go wybrać?
Przegrzewanie - niszczenie miodu
Pszczeli miód nie lubi wysokich temperatur - przegrzewanie sprawia, że traci cenne składniki i witaminy. Po co więc niektórzy producenci przegrzewają ten wspaniały, naturalny produkt? Pod wpływem temperatury jego konsystencja dłużej zostaje płynna. Miód ładniej wygląda i łatwiej się go używa. Szkoda, że to już tylko czysty cukier udający prawdziwy miód o dobroczynnym działaniu. Dlatego ważne jest pochodzenie miodu oraz nasza świadomość tego produktu. Miód o wiecznie płynnej konsystencji albo znacznie tańszy niż innych firm, nie może być wartościowy. Wiedzą o tym wielbiciele miodu i dlatego coraz częściej sięgają po miody surowe.
Surowy miód - najzdrowsze rozwiązanie
Surowy miód, znany jako miód nierozgrzewany, to miód w najczystszej postaci. Nie jest w żaden sposób przetworzony przez pszczelarza - ani termicznie, ani mechanicznie. Jak powstaje miód surowy? To proste: pozyskiwany jest z plastra miodowego, odcedzany przez sito lub tkaninę, by usunąć zanieczyszczenia, a potem pakowany do beczki i z niej bez rozgrzewania jest wyłupywany i pakowany do słoików. Taki miód uznawany jest za najzdrowszy, a badania potwierdzają, że to skarbnica minerałów, w tym cynku, potasu, wapnia i magnezu, oraz probiotyków i enzymów pszczelich. Stanowi dobre źródło witamin z grupy B, witaminy A, C i K. Zawiera ponad 4 razy więcej przeciwutleniaczy niż miód konwencjonalny, a jego łatwa przyswajalność i właściwości bakteriobójcze są bezcenne. Tego właśnie potrzebujemy, by zachować zdrowie lub pomóc sobie w chorobie.
Jak rozcieramy nasze miody na zimno? Oto krótkie video z tego procesu:
Miód prosto z pasieki, a nie fabryki
Miód pszczeli jest ceniony od starożytności. Przez wieki wykorzystywano go w kosmetyce i medycynie. Przypisywano mu właściwości wspomagające leczenie dolegliwości skórnych oraz schorzeń układu pokarmowego i oddechowego. Dla naszych babć był podstawowym specyfikiem wspierającym walkę z infekcjami dróg oddechowych. Tak ceniony był jednak miód z pasieki, a nie z fabryki. Znajome pasieki położone blisko lasów i łąk były pewnym źródłem wysokiej jakości miodu. Teraz miód możemy kupić w każdym sklepie, ale już bez naturalnych walorów. Surowy raczej nie zdarza się w sprzedaży w zwykłych sklepach. Dlatego warto kupować miód z tradycyjnych polskich pasiek. Wtedy możemy mieć pewność, że każdy słoik to efekt pracy profesjonalistów szanujących pszczoły i ich dzieło. Na szczęście wiele dobrych pasiek, w tym Pasieka Wowka, prowadzi sklepy internetowe, co pozwala na wygodne zakupy. Dostępny jest nawet surowy miód! Zdecydowanie polecamy ten i inne wyroby pszczele. Zima będzie z nimi zdrowsza i słodsza!
Powiązane posty
-
Kremowany Wowka Miód Perłowy
Opublikowano w : Ciekawostki2022-11-03Znasz to uczucie, kiedy po jakimś czasie miód staje się twardy, pojawiają się w nim grudki, trudno wyjąć go ze...Czytaj więcej -
Owocowy Wowka Miód Perłowy
Opublikowano w : Aktualności2022-11-03Tego jeszcze Twoje podniebienie nie poczuło... Słodycz miodu przełamana świeżością owoców. Ślinianki pracują?...Czytaj więcej -
Bursztynowy Wowka Miód Lipowy z Porzeczkami
Opublikowano w : Aktualności2022-11-03W końcu jest! Po przeprowadzeniu szeregu testów, przygotowaliśmy dla Was połączenie smaków, których nie znajdziecie...Czytaj więcej -
Kiedy miód krystalizuje?
Opublikowano w : Ciekawostki2022-11-22W naszym poprzednim artykule przyjrzeliśmy się bliżej samodzielnemu procesowi rozpuszczania miodu, który zdążył już...Czytaj więcej -
Dlaczego warto pić wodę z miodem i cytryną o poranku?
2022-11-22Wiosna to doskonały czas na oczyszczenie organizmu po zimowym leniuchowaniu. Zmienna temperatura może doprowadzić do...Czytaj więcej
Zostaw komentarz