Wiesz, że miód jest zdrowy, więc chcesz skorzystać z jego wyjątkowych właściwości, ale trudno Ci wybrać spośród wielu...
Baza wiedzy
-
Jaki miód jest najzdrowszy?
-
Czy dzieci powinny jeść miód?2023-10-24
Czy dzieci powinny jeść miód? Przyszła jesień, zrobiło się chłodniej i od razu pojawiło się więcej kichania i...
-
Zestaw upominkowy z miodami - świetny prezent dla nauczyciela2023-09-25
Zestaw miodów to prezent na dzień nauczyciela, dzięki któremu będzie pamiętał o Waszej klasie. To też idealny pomysł...
-
Miód - słodki pomysł na prezent na ślub2023-09-11
Ślub to wyjątkowa okazja do obdarowywania: coraz częściej nie tylko młoda para dostaje w tym dniu prezenty, ale też...
-
Dlaczego kosz prezentowy z miodami to dobry pomysł na upominek?2023-09-01
Dla mamy, brata, dobrej przyjaciółki, ale też ważnego klienta oraz wspaniałych pracowników - wszyscy czasem szukamy...
-
Czy warto kupować miód z lokalnej pasieki?2023-08-29
Miód jest jednym z najbardziej wszechstronnych produktów spożywczych, używany zarówno w kuchni, jak i w medycynie...
-
Czerwone flagi w miodach2023-07-19
Cześć, w tym odcinku Pasieka Wowka pokaże ci jak rozpoznać prawdziwy miód, wskaże czym warto się sugerować, jaki jest...
-
Letnie prace w pasiece Wowka / trailer2023-07-03
Prace w naszej pasiece trwają nieustannie, aktualnie zajmujemy się łączeniem odkładów, czyli w tłumaczeniu na język...
-
Jaki rodzaj miodu pojawił się na naszej pasiece na Warmii?2023-06-29
Sezon cudów, po dobrych zbiorach miodu rzepakowego nadszedł czas oczekiwania na to co się wydarzy i oto jest -...
-
Tegoroczne wirowanie miodu w pasiece Wowka2023-06-22
Zobacz jak w tym roku wirowaliśmy nasz miód rzepakowy.
Kategorie
Wyszukaj
Surowy miód - czym jest, jak powstaje i dlaczego warto go wybrać?
Przegrzewanie - niszczenie miodu
Pszczeli miód nie lubi wysokich temperatur - przegrzewanie sprawia, że traci cenne składniki i witaminy. Po co więc niektórzy producenci przegrzewają ten wspaniały, naturalny produkt? Pod wpływem temperatury jego konsystencja dłużej zostaje płynna. Miód ładniej wygląda i łatwiej się go używa. Szkoda, że to już tylko czysty cukier udający prawdziwy miód o dobroczynnym działaniu. Dlatego ważne jest pochodzenie miodu oraz nasza świadomość tego produktu. Miód o wiecznie płynnej konsystencji albo znacznie tańszy niż innych firm, nie może być wartościowy. Wiedzą o tym wielbiciele miodu i dlatego coraz częściej sięgają po miody surowe.
Surowy miód - najzdrowsze rozwiązanie
Surowy miód, znany jako miód nierozgrzewany, to miód w najczystszej postaci. Nie jest w żaden sposób przetworzony przez pszczelarza - ani termicznie, ani mechanicznie. Jak powstaje miód surowy? To proste: pozyskiwany jest z plastra miodowego, odcedzany przez sito lub tkaninę, by usunąć zanieczyszczenia, a potem pakowany do beczki i z niej bez rozgrzewania jest wyłupywany i pakowany do słoików. Taki miód uznawany jest za najzdrowszy, a badania potwierdzają, że to skarbnica minerałów, w tym cynku, potasu, wapnia i magnezu, oraz probiotyków i enzymów pszczelich. Stanowi dobre źródło witamin z grupy B, witaminy A, C i K. Zawiera ponad 4 razy więcej przeciwutleniaczy niż miód konwencjonalny, a jego łatwa przyswajalność i właściwości bakteriobójcze są bezcenne. Tego właśnie potrzebujemy, by zachować zdrowie lub pomóc sobie w chorobie.
Jak rozcieramy nasze miody na zimno? Oto krótkie video z tego procesu:
Miód prosto z pasieki, a nie fabryki
Miód pszczeli jest ceniony od starożytności. Przez wieki wykorzystywano go w kosmetyce i medycynie. Przypisywano mu właściwości wspomagające leczenie dolegliwości skórnych oraz schorzeń układu pokarmowego i oddechowego. Dla naszych babć był podstawowym specyfikiem wspierającym walkę z infekcjami dróg oddechowych. Tak ceniony był jednak miód z pasieki, a nie z fabryki. Znajome pasieki położone blisko lasów i łąk były pewnym źródłem wysokiej jakości miodu. Teraz miód możemy kupić w każdym sklepie, ale już bez naturalnych walorów. Surowy raczej nie zdarza się w sprzedaży w zwykłych sklepach. Dlatego warto kupować miód z tradycyjnych polskich pasiek. Wtedy możemy mieć pewność, że każdy słoik to efekt pracy profesjonalistów szanujących pszczoły i ich dzieło. Na szczęście wiele dobrych pasiek, w tym Pasieka Wowka, prowadzi sklepy internetowe, co pozwala na wygodne zakupy. Dostępny jest nawet surowy miód! Zdecydowanie polecamy ten i inne wyroby pszczele. Zima będzie z nimi zdrowsza i słodsza!
Powiązane posty
-
Kremowany Wowka Miód Perłowy
Opublikowano w : Ciekawostki2022-11-03Znasz to uczucie, kiedy po jakimś czasie miód staje się twardy, pojawiają się w nim grudki, trudno wyjąć go ze...Czytaj więcej -
Owocowy Wowka Miód Perłowy
Opublikowano w : Aktualności2022-11-03Tego jeszcze Twoje podniebienie nie poczuło... Słodycz miodu przełamana świeżością owoców. Ślinianki pracują?...Czytaj więcej -
Bursztynowy Wowka Miód Lipowy z Porzeczkami
Opublikowano w : Aktualności2022-11-03W końcu jest! Po przeprowadzeniu szeregu testów, przygotowaliśmy dla Was połączenie smaków, których nie znajdziecie...Czytaj więcej -
Kiedy miód krystalizuje?
Opublikowano w : Ciekawostki2022-11-22W naszym poprzednim artykule przyjrzeliśmy się bliżej samodzielnemu procesowi rozpuszczania miodu, który zdążył już...Czytaj więcej -
Dlaczego warto pić wodę z miodem i cytryną o poranku?
2022-11-22Wiosna to doskonały czas na oczyszczenie organizmu po zimowym leniuchowaniu. Zmienna temperatura może doprowadzić do...Czytaj więcej
Zostaw komentarz