Za kilka dni będziemy mieli pierwszy tegoroczny miód. Zaglądając do uli zwykle nie mamy pewności, co zostaniemy,...
Baza wiedzy
-
Pierwszy miód w Pasiece Wowka w 2023 roku!
-
Leśne Lotnisko: Poszukiwanie idealnego miejsca by nasze miody były pyszne!2023-05-18
W dzisiejszym filmie zobaczysz jak zabezpieczamy ule do transportu. W naszym gospodarstwie pszczelarskim regularnie...
-
Surowy miód - czym jest, jak powstaje i dlaczego warto go wybrać?2023-02-22
Czy każdy miód jest zdrowy? Niestety, niektóre działania pszczelarzy bądź firm zajmujących się handlem miodem...
-
Kto jest kim w ulu?2023-01-17
Pszczela rodzina to wyjątkowy superorganizm. Ich sukces polega na tym, że mają stały podział ról i każda pszczoła...
-
Miód na poprawę nastroju2022-11-22
Jesień sprzyja nie tylko spadkowi odporności, lecz również obniżeniu nastroju. Coraz chłodniejsze i krótsze dni oraz...
-
Domowe sposoby na zwiększenie odporności2022-11-22
Większość z nas na pytanie: czy dbasz o swoją odporność odpowie twierdząco. Ale czy naprawdę robimy wszystko by o nią...
-
Miód na Komunię Świętą2022-11-22
Zbliża się ważny czas dla wielu chrześcijan. Komunia Święta jest niezwykłym przeżyciem duchowym, zarówno dla dzieci...
-
Miód rzepakowy i jego właściwości2022-11-22
Miód rzepakowy to jeden z najpopularniejszych rodzajów polskich miodów. Polecany zarówno dzieciom jak i dorosłym ze...
-
Spiżowy - Miód z charakterem2022-11-22
Spiżowy Miód Spadź LiściastaMiody spadziowe należą do najdrogocenniejszych i wyjątkowych miodów, które pozyskujemy od...
-
Nic dwa razy się nie zdarza? W przypadku miodów to prawda2022-11-22
Miód to jeden z najcenniejszych darów natury, ale trzeba wiedzieć, że to prezent-niespodzianka. To przyroda decyduje,...
Kategorie
Wyszukaj
Surowy miód - czym jest, jak powstaje i dlaczego warto go wybrać?
Przegrzewanie - niszczenie miodu
Pszczeli miód nie lubi wysokich temperatur - przegrzewanie sprawia, że traci cenne składniki i witaminy. Po co więc niektórzy producenci przegrzewają ten wspaniały, naturalny produkt? Pod wpływem temperatury jego konsystencja dłużej zostaje płynna. Miód ładniej wygląda i łatwiej się go używa. Szkoda, że to już tylko czysty cukier udający prawdziwy miód o dobroczynnym działaniu. Dlatego ważne jest pochodzenie miodu oraz nasza świadomość tego produktu. Miód o wiecznie płynnej konsystencji albo znacznie tańszy niż innych firm, nie może być wartościowy. Wiedzą o tym wielbiciele miodu i dlatego coraz częściej sięgają po miody surowe.
Surowy miód - najzdrowsze rozwiązanie
Surowy miód, znany jako miód nierozgrzewany, to miód w najczystszej postaci. Nie jest w żaden sposób przetworzony przez pszczelarza - ani termicznie, ani mechanicznie. Jak powstaje miód surowy? To proste: pozyskiwany jest z plastra miodowego, odcedzany przez sito lub tkaninę, by usunąć zanieczyszczenia, a potem pakowany do beczki i z niej bez rozgrzewania jest wyłupywany i pakowany do słoików. Taki miód uznawany jest za najzdrowszy, a badania potwierdzają, że to skarbnica minerałów, w tym cynku, potasu, wapnia i magnezu, oraz probiotyków i enzymów pszczelich. Stanowi dobre źródło witamin z grupy B, witaminy A, C i K. Zawiera ponad 4 razy więcej przeciwutleniaczy niż miód konwencjonalny, a jego łatwa przyswajalność i właściwości bakteriobójcze są bezcenne. Tego właśnie potrzebujemy, by zachować zdrowie lub pomóc sobie w chorobie.
Jak rozcieramy nasze miody na zimno? Oto krótkie video z tego procesu:
Miód prosto z pasieki, a nie fabryki
Miód pszczeli jest ceniony od starożytności. Przez wieki wykorzystywano go w kosmetyce i medycynie. Przypisywano mu właściwości wspomagające leczenie dolegliwości skórnych oraz schorzeń układu pokarmowego i oddechowego. Dla naszych babć był podstawowym specyfikiem wspierającym walkę z infekcjami dróg oddechowych. Tak ceniony był jednak miód z pasieki, a nie z fabryki. Znajome pasieki położone blisko lasów i łąk były pewnym źródłem wysokiej jakości miodu. Teraz miód możemy kupić w każdym sklepie, ale już bez naturalnych walorów. Surowy raczej nie zdarza się w sprzedaży w zwykłych sklepach. Dlatego warto kupować miód z tradycyjnych polskich pasiek. Wtedy możemy mieć pewność, że każdy słoik to efekt pracy profesjonalistów szanujących pszczoły i ich dzieło. Na szczęście wiele dobrych pasiek, w tym Pasieka Wowka, prowadzi sklepy internetowe, co pozwala na wygodne zakupy. Dostępny jest nawet surowy miód! Zdecydowanie polecamy ten i inne wyroby pszczele. Zima będzie z nimi zdrowsza i słodsza!
Powiązane posty
-
Kremowany Wowka Miód Perłowy
Opublikowano w : Ciekawostki2022-11-03Znasz to uczucie, kiedy po jakimś czasie miód staje się twardy, pojawiają się w nim grudki, trudno wyjąć go ze...Czytaj więcej -
Owocowy Wowka Miód Perłowy
Opublikowano w : Aktualności2022-11-03Tego jeszcze Twoje podniebienie nie poczuło... Słodycz miodu przełamana świeżością owoców. Ślinianki pracują?...Czytaj więcej -
Bursztynowy Wowka Miód Lipowy z Porzeczkami
Opublikowano w : Aktualności2022-11-03W końcu jest! Po przeprowadzeniu szeregu testów, przygotowaliśmy dla Was połączenie smaków, których nie znajdziecie...Czytaj więcej -
Kiedy miód krystalizuje?
Opublikowano w : Ciekawostki2022-11-22W naszym poprzednim artykule przyjrzeliśmy się bliżej samodzielnemu procesowi rozpuszczania miodu, który zdążył już...Czytaj więcej -
Dlaczego warto pić wodę z miodem i cytryną o poranku?
2022-11-22Wiosna to doskonały czas na oczyszczenie organizmu po zimowym leniuchowaniu. Zmienna temperatura może doprowadzić do...Czytaj więcej
Zostaw komentarz