Niezależnie od tego, co kładziesz na ruszcie, do dań z grilla potrzebny jest dobry sos. Jeśli na hasło „sos do...
Baza wiedzy
-
Niezbędny do grilla: sos z dodatkiem miodu
-
Łatwiej niż myślisz! Przepisy na domowe lemoniady na upały2024-08-08
W ciepłe dni nawodnienie to podstawa dbania o siebie i bliskich, ale nie jest łatwo o napoje, które będą...
-
Uwaga, może zaboleć! Co trzeba wiedzieć o użądleniach?2024-08-07
Jak widzicie na naszych nagraniach z pasieki, do uli podchodzimy z dużym szacunkiem i w specjalnym ubraniu – wiemy,...
-
Latem dbaj o siebie naturalnie - przepisy na maseczki i peelingi z miodem2024-06-19
Miód jest dobry przy przeziębieniu, pomaga wzmacniać odporność, a przy tym jest pyszny. Coś jeszcze? Oj tak – zalety...
-
Wieści z pasieki: jaki miód warto teraz kupić?2024-06-17
Słoneczne, wakacyjne poranki to idealny czas na słodkie śniadania, dlatego zaglądasz do sklepu ulubionej pasieki i …...
-
Szybko, łatwo, pysznie - trzy wakacyjne desery z miodem2024-06-13
Idealny letni deser dla dzieci i dla dorosłych powinien spełniać kilka warunków: szybki w przygotowaniu, z prostych...
-
Najsłodszy prezent dla mamy - jaki miód wybrać na Dzień Matki?2024-05-29
Chcesz sprezentować Mamie na Dzień Matki coś pysznego czy raczej zdrowego? Coś, co przyda się jej każdego dnia, czy...
-
Wieści z pasieki Wowka: nadchodzi miód rzepakowy!2024-05-27
Świeży, płynny, pachnący latem miód rzepakowy dostępny jest tylko przez chwilę. Ta chwila właśnie się zbliża! Warto...
-
To nie jest takie proste. Jak prawidłowo jeść miód?2024-05-07
Miód to bomba witaminowa, dlatego trzeba go jeść… no właśnie, jak często? O jakiej porze i w jakiej formie? Czy...
-
Jakie rośliny lubią pszczoły?2024-04-27
Rośliny miododajne to modny temat – na pewno natrafiacie na ich reklamy, przy różnych okazjach można je też dostać za...
Kategorie
Wyszukaj
Kto jest kim w ulu?
Pszczela rodzina to wyjątkowy superorganizm. Ich sukces polega na tym, że mają stały podział ról i każda pszczoła wie, co ma robić. W przypadku pszczół miodnych pszczoła-singielka albo pszczoła-wolny strzelec nie poradziłaby sobie w świecie. Nie miałaby szans na pożywienie i rozmnażanie, czyli na przeżycie. Jakie można odgrywać role w tym superorganizmie?
Podstawowa zasada pszczół miodnych to: im większa rodzina, tym lepiej. Rozmiar rodziny świadczy o jej sile. Liczebność jednej rodziny waha się od 50 tysięcy do nawet 80 tysięcy pszczół. Trzeba jednak wiedzieć, że liczba ta zmienia się w ciągu roku – najwięcej pszczół w ulu jest latem, najmniej zimą, bo wtedy pszczoły pozbywają się trutni. Ale po kolei.
Królowa jest tylko jedna
Nawet rodzina pszczół licząca 80 tysięcy ma tylko jedną matkę pszczelą. Matka nie pracuje, ale ma swoje odpowiedzialne zadanie: odbywa lot godowy, a potem składa jaja - nawet 1500 dziennie! Świetnie się odżywa mleczkiem pszczelim, dzięki czemu może żyć 5 lat. Nie jest jednak zupełnie niezagrożona – jeśli coś jej się stanie i nie będzie mogła składać jaj, pszczele robotnice pozbędą się jej bez litości, a spośród larw wybiorą jedną, którą będą karmiły pszczelim mleczkiem, żeby wyrosła na nową królową. Będzie się przygotowywała do tej roli w specjalnej komórce zwanej matecznikiem.
Robotnice – prawdziwa siła ula
Robotnice to najliczniejsza część pszczelej rodziny. Żyją zaledwie 5-6 tygodni i w tym czasie pełnią kilka ważnych ról. - od razu po „urodzeniu” sprzątają ul - dbają o „młodsze rodzeństwo”, czyli karmią larwy - karmią królową pszczelim mleczkiem - budują ul dzięki gruczołowi woskowemu, który wykształca się koło 9 dnia życia - bronią ula przed niebezpieczeństwami, kiedy wykształca się u nich gruczoł jadowy i żądło - zbierają nektar i przynoszą do ula
Te ostatnie – pszczoły zbierające nektar znamy najlepiej i najczęściej widujemy, ale każda inna rola robotnic jest tak samo ważna, żeby superorganizm działał bez zarzutu!
Truteń, czyli leń?
Trutnie, czyli samce pszczół miodnych, nie pracują, ale to nie znaczy, że nie są potrzebne. To trudnie zapładniają matkę, więc to dzięki nim rodzą się kolejne tysiące pszczół. Chyba wiedzą, jak ważna jest ich praca, dlatego żywią się głównie pszczelim mleczkiem – jak królowa! Nie trwa to jednak wiecznie: kiedy matka kończy składać jaja, robotnice przeganiają trutnie. Samce są wtedy brutalnie wypędzane z ula lub zażądlane na śmierć. Rzadko się zdarza, żeby truteń mógł zostać w ulu na zimę. To dlatego w ciągu roku są takie różnice w liczebności pszczelich rodzin – jeśli ktoś jest bezużyteczny, nie ma dla niego miejsca.
Powiązane posty
-
Kremowany Wowka Miód Perłowy
Opublikowano w : Ciekawostki2022-11-03Znasz to uczucie, kiedy po jakimś czasie miód staje się twardy, pojawiają się w nim grudki, trudno wyjąć go ze...Czytaj więcej
-
Owocowy Wowka Miód Perłowy
Opublikowano w : Aktualności2022-11-03Tego jeszcze Twoje podniebienie nie poczuło... Słodycz miodu przełamana świeżością owoców. Ślinianki pracują?...Czytaj więcej
-
Bursztynowy Wowka Miód Lipowy z Porzeczkami
Opublikowano w : Aktualności2022-11-03W końcu jest! Po przeprowadzeniu szeregu testów, przygotowaliśmy dla Was połączenie smaków, których nie znajdziecie...Czytaj więcej
-
Kiedy miód krystalizuje?
Opublikowano w : Ciekawostki2022-11-22W naszym poprzednim artykule przyjrzeliśmy się bliżej samodzielnemu procesowi rozpuszczania miodu, który zdążył już...Czytaj więcej
-
Dlaczego warto pić wodę z miodem i cytryną o poranku?
2022-11-22Wiosna to doskonały czas na oczyszczenie organizmu po zimowym leniuchowaniu. Zmienna temperatura może doprowadzić do...Czytaj więcej
Zostaw komentarz