Pyłek pszczeli kwiatowy
Miód nie jest jedynym produktem wytwarzanym przez pszczoły.
Pyłek kwiatowy, inaczej zwany pyłkiem pszczelim, to kolejny ciekawy produkt, który może zagościć w Twoim menu. To istna bomba witaminowa skumulowana do postaci drobnych, żółtych kuleczek pyłków roślinnych, częściowo przerobionych przez pszczoły. Jeżeli pragniesz zadbać o dobrą kondycję organizmu i dodać mu energii - sięgnij po pyłek kwiatowy!
Pyłek kwiatowy - słoneczny kolor zdrowia
Jeżeli mielibyśmy wytypować naturalną multiwitaminę, która wesprze wszystkie funkcje organizmu, doda energii i wzmocni odporność, wybralibyśmy pyłek kwiatowy. Pyłek pszczeli posiada mnóstwo dobrze przyswajalnych witamin (A, witaminy z grupy B, C, D, E i PP), minerałów (magnez, wapń, cynk, potas, fosfor, sód i żelazo), aminokwasy, kwasy tłuszczowe oraz cukry proste, które stanowią paliwo dla naszego organizmu.
Aby skorzystać ze wszystkich dobroczynnych właściwości pyłku pszczelego, zalecane jest jego regularne stosowanie.
W jaki sposób jeść pyłek kwiatowy?
Sposobów jedzenia pyłku jest pewnie tyle, co jego entuzjastów. Bardzo popularne jest dodanie go do miodu, twarożku, dżemu lub jogurtu. Polecamy namoczenie porcji pyłku w letniej wodzie lub mleku i odstawienie go na kilka godzin (lub na noc), aby napęczniał i rozmiękł, co wzmocni jego dobroczynne właściwości. Tak przyrządzony napój spożyty z samego rana to doskonały substytut kawy - doda zdrowia i zapewni organizmowi wystarczającą ilość energii na resztę dnia.
Oprócz pyłku kwiatowego w naszej ofercie znajdziesz również miód z pyłkiem pszczelim. Sprawdź!
Zobacz także