Kremowany Wowka Miód Perłowy

Kremowany Wowka Miód Perłowy
2019-05-19 21:48:30

Kremowany Wowka Miód Perłowy

Kremowanie miodu, czyli jak zmieniamy jego konsystencję


Znasz to uczucie, kiedy po jakimś czasie miód staje się twardy, pojawiają się w nim grudki, trudno wyjąć go ze słoika, a tym bardziej rozsmarować na kanapce? By uprzyjemnić i ułatwić Wam jedzenie naszego miodu, wykorzystujemy znany w pszczelarstwie od lat sposób na jego kremowanie. A o tym, na czym polega proces kremowania i jakie są jego zalety, dowiesz się z poniższego artykułu.


Naturalny proces krystalizacji


Każdy rodzaj miodu tuż po wyprodukowaniu i jeszcze przez jakiś czas posiada płynną konsystencję. Potem miód przechodzi całkowicie naturalny proces krystalizacji. Podczas niego w miodzie zachodzą reakcje, które powodują jego gęstnienie i tworzenie się kryształów. Miód staje się twardy i pojawiają się problemy ze smarowaniem czy wyjmowaniem ze słoika. Czas krystalizacji miodu uzależniony jest już od jego rodzaju. Najszybciej możemy ją zaobserwować w miodzie rzepakowym, bo już kilka dni od wybrania go z ula. Miód wielokwiatowy krystalizuje po kilku tygodniach, natomiast spadziowy nawet po kilku miesiącach. Krystalizacja zależy też od kilku innych czynników, takich jak temperatura przechowywania czy dostęp powietrza.


Kremowanie miodu i jego zalety


Kremowanie miodu jest procesem, dzięki któremu miód zachowuje swoją płynną konsystencję i nie krystalizuje się. Postać miodu po kremowaniu przypomina, zresztą jak sama nazwa wskazuje, gęsty krem. Nie ma w nim grudek i kryształów. Dzięki temu nawet po długim czasie od otwarcia słoika można go z łatwością wyjąć i rozsmarować na pieczywie. Niezwykle ważne jest to, że poddany takiej obróbce miód zachowuje wszystkie swoje właściwości zdrowotne i pozostaje produktem wysokiej jakości. Ponadto, kremowany miód ładniej się prezentuje, jest puszysty i nie spływa, dzięki czemu nie grożą nam plamy na ubraniach. Co więcej i co dla niektórych może okazać się dużym plusem, miód w takiej postaci nie lepi się do rąk.


Jak kremujemy nasze miody?


Ile rodzajów miodów, tyle różnych sposobów kremowania. My mamy na to swój, już wielokrotnie sprawdzony sposób. Wykorzystujemy do tego zaawansowany proces krystalizacji - miód kremujemy więc dopiero w momencie, kiedy jest już gęsty i zauważalne są w nim kryształy. Kremowaniu poddajemy nasz miód rzepakowy i wszystkie te, które wytwarzane są na jego bazie, czyli owocowe miody z truskawką, porzeczką i maliną. Naturalny susz owoców dodawany jest do miodu właśnie w momencie jego kremowania. Niesamowite owocowe miody, dzięki idealnej, kremowej konsystencji, którą otrzymują po procesie kremowania, doskonale sprawdzą się na naleśnikach, placuszkach lub na kanapce z białym serem.


Niesamowicie puszysty miód, o kremowej konsystencji, z mnóstwem zdrowotnych właściwości – jeśli i Ty chciałbyś wypróbować naszych kremowanych miodów, zajrzyj do oferty. A już niedługo pojawi się w niej limitowana edycja kremowanego miodu lipowo-spadziowego, o czym będziemy informować w naszym newsletterze.