Bursztyn w kolorze zieleni

Bursztyn w kolorze zieleni
2019-01-16 08:11:27

Bursztyn w kolorze zieleni

Miód spadziowy 


Dlaczego miód spadziowy zalicza się do jednego  najszlachetniejszych rodzajów miodu? Czym różni się od innych i jaki pożytek jest potrzebny by powstał? Dlaczego zazwyczaj jego cena jest wyższa aniżeli pozostałych miodów? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w poniższym artykule …


Miód spadziowy – z czym to się je ?

 Jak zapewne większość z fanów naszych miodów wie / miody dzielimy dwa główne typy : nektarowe (pozyskiwane z kwiatów tzw miododajnych, wśród najpopularniejszych wskażemy : rzepakowy, lipowy, gryczany, wielokwiatowy (w przypadku gdy w jego odmianie znajdziemy przeważającą część kwiata np. mniszka lub facelii określimy go od nazwy tego kwiata tj mniszkowy lub faceliowy) oraz miody spadziowe: spadź liściasta lub spadź iglasta (ta pierwsza może pochodzić z dębu, lipy, a ta druga ze świerku, jodły, sosny, modrzewia) , podział ten może zostać „zamazany” jeśli danego roku nie wystąpią idealne warunki do powstania spadzi na które składają się : temperatura i wilgotność, w takim przypadku sytuacje może uratować inny pożytek: lipa lub wielokwiat... wywirujemy również nie łatwo dostępny aromatyczny, zachwycający, powalający na kolana miód lipowo spadziowy lub nektarowo spadziowy… :) 


Dlaczego spadź występuje tak rzadko ? 

Jak podaje literatura /Czekońska K., 2003, Spadź jako źródło oczekiwanego pożytku nie o każdej porze roku, Pszczelar-stwo 8/2003/ Spadź jest substancją bezwonną i bezbarwną. Jak więc pszczoła na nią trafia ? Aby zainteresowała się spadzią musi ona występować w zasięgu ich lotu .. Gdy mieszkające na drzewach mszyce, czerwce i miodówki już się napracują i skończą żerować na liściach lub igłach oraz pozostawią własne soki pszczoły mogą przejść do „zbierania” tego niezwykle wartościowego pod względem zdrowotnym dla człowieka pożytku … Tak więc biorąc pod uwagę „wymagania” jakie muszą być spełnione by spadź w ogóle wystąpiła, a następnie wystąpiła w miejscu w którym pszczoła akurat robi „obloty” po pożytek, trzeba przyznać iż pszczoła nie ma łatwo, i na nic zda się tutaj głaskanie uli, zaklinanie pogody, czy też ustawianie wlotek  w kierunku drzew... to natura zdecyduje jaki rodzaj miodu pszczoły "wyprodukują" tego lata i jaki trafi na nasze stoły ...


Wartość miodu spadziowego dla naszego zdrowia..

Obok wprost niesamowitych walorów smakowych (nieznanych wcześniej naszym kubkom – ale uwaga – do tego smaku nie musimy się przyzwyczajać ;) ) miód spadziowy niesie za sobą inne dobra tj. Witaminy i minerały potas , wapń , sód, witaminy z grupy B , flawonoidy, to dzięki ich obecności działamy prewencyjnie przeciwko  astmie, anemii , przeprowadzamy naturalny detoks organizmu,  działamy silnie antybakteryjnie, a nasz układ nerwowy wydaje się pracować nieco stabilniej – nie bujamy w obłokach - przekonaj się więc na własnym organizmie i zamów już teraz.