Baza wiedzy

Miód dla seniorów

Dieta dla seniorów powinna obfitowazć w łatwo przyswajalne źródła witamin i minerałów - już łyżeczka miodu dziennie może w tym pomóc. Dodany do herbaty, zjedzony z pełnoziarnistym pieczywem lub od tak, zjedzony prosto ze słoika na osłodę dnia, doda nie tylko siły fizycznej, lecz również wspomoże w problemach zasypianiem, zadziała relaksująco i uspokajająco, a nawet utrzyma funkcje kognitywne na odpowiednim poziomie!

Jaki miód wybrać dla osoby starszej, aby odnieść jak największe korzyści? W dzisiejszym artykule wytypowaliśmy kilka gatunków miodu oraz produktów pszczelich, które doskonale wspomogą zdrowie i witalność seniora. Zapraszamy do lektury.

Miód lipowy - sekret zdrowia naszych babć

Pyszny i aromatyczny smak miodu lipowego zapewne wielu z nas kojarzy się z beztroskimi czasami dzieciństwa. Gdy tylko łapało nas osłabienie, przeziębienie lub grypa, nasze babcie podawały go nam do herbaty lub mleka. Zarówno w okresie dzieciństwa jak i w wieku starszym, miód lipowy pomaga szybciej wyjść z choroby oraz wspiera naturalną odporność organizmu zapobiegając jej nawrotom. Zawarte w nim mikroskładniki wspierają zmniejszenie uporczywego kaszlu. Dzięki zawartości olejków eterycznych ułatwia oddychanie, działa uspokajająco i ułatwia zasypianie. Spokojny i nieprzerywany sen jest również niezbędnym składnikiem zdrowego trybu życia. Naturalny miód ze względu na swoje właściwości polecany jest osobom osłabionym, potrzebującym zdrowego zastrzyku energii, przechodzących okres rekonwalescencji, zestresowanym i zmęczonym. Regularne spożywanie miodu lipowego pozytywnie wpływa na organizm osoby w każdym wieku, również na osobę w wieku starszym..

Miód rzepakowy - łagodny, a silny

Miód rzepakowy należy do miodów, po które najczęściej sięgają Polacy. Ze względu na swój łagodny smak i aromat doskonale spisuje się jako dodatek do potraw i napojów dla osób, które nie są przyzwyczajone do bardziej charakterystycznych, mocnych w smaku miodów, np. gryczanego czy spadziowego. W tej łagodności kryje się jednak cenne źródło witamin i minerałów, w tym potasu i magnezu, które są niezbędnymi składnikami do prawidłowego funkcjonowania mięśnia sercowego oraz naczyń krwionośnych i witamin z grupy B, C i K, które mają ważny wpływ na utrzymanie naturalnej tarczy ochronnej organizmu przed chorobami. Miód rzepakowy zawiera również bor - jest to pierwiastek odpowiadający za odbudowę tkanki kostnej oraz prawidłowe funkcjonowanie śledziony i tarczycy. Odpowiednia ilość tego pierwiastka w diecie osób starszych zapobiega nadmiernej kruchości kości, co jest częstym, a niebezpiecznym problemem wśród seniorów, szczególnie u kobiet. Miód rzepakowy to doskonały dowód, że w łagodności tkwi niezwykła siła.

Miód gryczany - obrońca zdrowia

O ile oba powyższe gatunki miodów są delikatne w smaku i aromacie, o tyle miód gryczany jest stosunkowo ostry i charakterystyczny. Z tego względu może nie przypaść wszystkim do gustu, ale warto zwrócić uwagę na jego prozdrowotne właściwości.  Miód gryczany to prawdziwy mocarz wśród miodów! Jego wyróżniającą cechą jest ciemny, bursztynowy kolor. W jego składzie znajdziemy między innymi rutynę, która pozytywnie wpływa na układ krwionośny oraz zwiększa przyswajalność innych witamin i minerałów zawartych w tym drogocennym miodzie. Miód gryczany to doskonałe źródło łatwo przyswajalnego magnezu, wapnia, potasu, fosforu, cynku, boru, miedzi, krzemu oraz witaminy C i witamin z grupy B. Regularne spożywanie miodu gryczanego doskonale wpłynie na ogólne wsparcie zdrowia, zarówno fizycznego jak i psychicznego.

Pyłek pszczeli - złoty dar z pasieki

Miody nektarowe i spadziowe nie są jedynym produktem wyrabianym przez pszczoły. Warto zwrócić uwagę również na inne - a równie wartościowe wyroby pasieczne. Jednym z nich jest pyłek pszczeli, zwany również kwiatowym. Występuje on w postaci drobnych kuleczek, których kolor różni się w zależności od rodzaju kwiatu, z którego pyłek został zebrany (kolory występujące wahają się od jasnej żółci aż po brąz). W pyłku pszczelim znajdziemy witaminy A, z grupy B, C, D, E, P, PP, kwas foliowy oraz minerały, takie jak: magnez, żelazo, cynk, potas, bor, selen oraz wiele innych. Już jedna łyżeczka pyłku dziennie wzmocni naturalną odporność organizmu i doda sił witalnych.  Jego przyjmowanie może być zagadką dla osób, które dopiero rozpoczynają przygodę z pyłkiem pszczelim, dlatego podajemy prosty sposób na kurację wzmacniającą: łyżeczkę pyłku zalewamy letnią (nigdy wrzącą!) wodą i odstawiamy do rozpuszczenia. W ten sposób substancje w nim zawarte łatwo zostaną przyswojone przez organizm. Taki napój pijemy przez okres 2-3 miesięcy, a potem robimy trochę przerwy. Do napoju z pyłku możemy dodatkowo dodać ulubionego miodu lub skorzystać z Miodu Wielokwiatowego Wowka z pyłkiem pszczelim - to przyjemna alternatywa łącząca prozdrowotne właściwości obu tych produktów, dodatkowo wyborna w smaku.

Miód dla osób starszych - tylko naturalny!

Ofiarowując bliskiej nam osobie słoiczek pełen miodu, okazujemy jej troskę o jej zdrowie, samopoczucie oraz miłość.

Naturalny miód z polskiej pasieki to doskonały pomysł na prezent, który nie tylko będzie pyszną osłodą codziennego dnia, lecz również wzmocni zdrowie i pomoże w walce z dolegliwościami charakterystycznymi dla wieku starszego. Kupując miód i inne wyroby pszczele od zaufanych, polskich pasiek, wspieracie środowisko, lokalny rynek oraz zyskujecie pewność, że produkt, który kupiliście jest pełnowartościowy. 

Zapraszamy do przejrzenia aktualnej oferty pasieki Wowka, którą znajdziecie w zakładce “Miody”. Jeżeli szukacie gotowego pomysłu na prezent, polecamy gotowe boxy z wybranymi miodami oraz wspaniałymi dodatkami! 

Opublikowano w : Porady

Zostaw komentarz

expand_less